2020. október 1. csütörtökMalvin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Erdogan: Washington ne próbáljon meg igazságra oktatni, különben az "világégéshez" vezet

2018. január 05. 11:27, utolsó frissítés: 11:27

Az Egyesült Államoknak felül kell vizsgálnia igazságértelmezését, miután egy New York-i bíróság szerdán bűnösnek mondta ki Mehmet Hakan Atilla török bankárt az Irán elleni amerikai szankciók megsértése miatt - jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török elnök pénteken az isztambuli Atatürk repülőtéren, ahonnan franciaországi hivatalos útjára indult.

Erdogan a sajtótájékoztatón elmondta: a döntés tele van ellentmondásokkal. Ezután Washington ne próbáljon meg igazságra oktatni, különben az "világégéshez" vezet - hangoztatta.

A török elnök nehezményezte, hogy a 2016. júliusi török puccskísérlet fő felelősének tartott Fethullah Gülen muzulmán hitszónok az egykori "török pasákhoz méltó életet él" Pennsylvaniában. Erdogan ugyanakkor azért is bírálta az amerikai hatóságokat, amiért nem veszik figyelembe a vonatkozó - köztük a Gülen kiadatását érintő - török bírósági határozatokat.

Erdogan egyúttal figyelmeztetett: így Törökország és az Egyesült Államok közötti kétoldalú jogi megállapodások érvényüket vesztik.

A török államfő már a per előtt kijelentette, hogy az egész ügy nem más, mint "összeesküvés", amelynek célja, hogy "ártson Törökországnak", amely egyik stratégiai partnere az Egyesült Államoknak.

A török külügyminisztérium csütörtöki közleményében azt írta, hogy a New York-i eljárás "hamis, valamint politikai visszaélésre alkalmas" bizonyítékokra alapult, továbbá "példátlan módon" avatkozott be Törökország belügyeibe.

A 47 éves, török állampolgárságú Atilla a vádirat szerint segített tető alá hozni Iránnal kötendő olaj- és gázügyleteket, amelyeknek néhány tranzakcióját amerikai bankokon keresztül bonyolították, a bankok tudta nélkül. Lehallgatott telefonbeszélgetésekben a török bankár névleg élelmiszer és agrártermékek eladásáról egyeztetett, miközben valójában olajeladásokról volt szó.

A török állami Halkbank volt igazgató-helyettesét az amerikai bíróság négy rendbeli összeesküvésben és egy rendbeli banki csalásban mondta ki bűnösnek, felmentették viszont a pénzmosás vádja alól. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS