2020. szeptember 25. péntekEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Dragnea szerint fontolóra kéne venni, hogy Jeruzsálembe költözzön Románia izraeli nagykövetsége

2017. december 23. 11:40, utolsó frissítés: 11:40

A román hatóságoknak komolyan fontolóra kellene venniük, hogy költöztessék Jeruzsálembe Románia izraeli nagykövetségét - véli Liviu Dragnea képviselőházi elnök.

A Szociáldemokrata Párt vezetőjét arról kérdezte a sajtó, hogy szerinte milyen álláspontot kellene képviselnie Romániának a Jeruzsálem státuszával kapcsolatos ügyben. Dragnea azt válaszolta, Romániának fontolóra kellene vennie, hogy Tel-Avivból Jeruzsálembe helyezze át nagykövetségét.

"Ezen komolyan el kellene gondolkodni. Van egy gyakorlati vetülete is a dolognak: Izrael minden központi intézménye Jeruzsálemben van, a nagykövet és a nagykövetség személyzete is ingázik jelenleg Tel-Aviv és Jeruzsálem között" - mondta, hozzátéve, hogy ez a személyes álláspontja, nem egyeztetett a témában sem az államfővel, sem más politikai vezetőkkel.

A felsőház elnöke, Călin Popescu-Tăriceanu úgy nyilatkozott a téma kapcsán, hogy a román nagykövetség Jeruzsálembe történő áthelyezésének eshetőségéről előbb a külügyminisztérium szakembereinek kell tárgyalniuk. "De nyilván nemcsak rajtuk múlik ez, mert egy ilyen döntésnek jelentős politikai összetevője is van. Erről a témáról vélhetően a koalíción belül is tárgyalni fogunk, de nemcsak mi veszünk részt e döntés meghozatalában" - fogalmazott.

Donald Trump amerikai elnök december elején bejelentette, hogy az Amerikai Egyesült Államok Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosaként, és elrendelte, hogy hazája nagykövetségét költöztessék Tel-Avivból Jeruzsálembe. Trump döntése világszerte heves bírálatokat váltott ki, csütörtökön az ENSZ Közgyűlése is határozatban elítélte azt. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS