2020. szeptember 25. péntekEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ausztriában kormányra kerül a szélsőjobb

2017. december 16. 13:32, utolsó frissítés: 13:32

Pártvezetőkre hivatkozva Bécsből azt jelentették a hírügynökségek, hogy koalíciós megállapodást kötött péntek este Ausztriában a kormányalakításra készülő konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) és a radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) – írja

Sebastian Kurz, az ÖVP elnöke, még október végén kezdte meg a koalíciós tárgyalásokat a radikális, bevándorlásellenes FPÖ-vel, ennek sikerét pedig úgy tűnik az sem gátolta meg, hogy Heinz-Christian Strache, a szélsőjobboldali párt vezetője a tárgyalások előtt kijelentette, hogy amennyiben nem kapják meg a belügyminiszteri posztot, úgy készek ellenzékből folytatni a politizálást.

Alexander Van der Bellen osztrák államfő szombatra kérette magához a két párt vezetőjét, Sebastian Kurzot és Heinz-Christian Strachét, hogy hivatalosan megerősítsék előtte a megállapodás tényét. A kormány valószínűleg hétfőn alakul meg, Strache és Kurz pedig azt mondták, a megállapodás részleteit szombaton hozzák majd nyilvánosságra.

„Csökkenteni akarjuk az adófizetőkre nehezedő terheket és mindenek felett szeretnénk biztosítani országunk biztonságát, amibe beletartozik az illegális bevándorlással szemben folytatott harc is." – mondta az október 15-i parlamenti választásokon győztes Kurz, aki a most távozó kormányban a külügyminiszteri tisztséget töltötte be.

Ez a pozíció ugyanakkor, úgy tűnik, nem marad pártjánál, egy bennfentes szerint ugyanis az FPÖ a korábban kért belügyminiszteri tisztségen felül a külügyet és a védelmi minisztériumot is megkapja.

Egyes források szerint Kurz kormánya hangsúlyosan Európa-párti lesz, bizonyos EU-s részlegeket a külügyminisztériumtól a saját hivatalához rendel majd és állítólag azt is leszögezte, hogy nem lesz a Brexithez hasonló népszavazás az országban.
MTI/Index

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS