2020. szeptember 25. péntekEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Román és magyar gyártású fegyverekkel is lőnek az ISIS harcosai

2017. december 15. 12:11, utolsó frissítés: 12:17

Egy, a fegyverkereskedelmet dokumentáló szervezet (CAR) állítása szerint az Iszlám Állam harcosai sok esetben olyan fegyvereket használtak, amelyeket Németországban, Bulgáriában, Magyarországon és Romániában gyártottak.

A jelentésből az is kiderül, hogy a terroristaszervezet legtöbb esetben Kínában gyártott fegyvereket használt.

A ISIS-ről készített 200 oldalas jelentés több mint 40 000 fegyverről tesz említést. A jelentés rávilágít arra is, hogy az a fegyverkészlet, amellyel az EU támogatta a szíriai háború kezdetén a lázadó csoportokat, végül sokszor a terroristaszervezet fegyverarzenálját bővítette, jelentősen megnövelve annak mennyiségét és minőségét.

Az EU-ban gyártott fegyvereket először az Egyesült Államoknak és Szaúd-Arábiának adták el, majd onnan kerültek a török határon keresztül Szíriába.

A jelentés rávilágít arra, hogy ezek a fegyverek, amelyek eredetileg a szíriai ellenzéki csoportok számára lettek exportálva az Egyesült Államokból, közvetett módon a terroristaszervezet fegyverarzenálját erősítették és ezáltal lehetővé vált, hogy az páncéltörő lőszert és minőségi lőfegyvereket halmozzanak fel, amelyet azután a koalíciós erők ellen fordítottak.

A jelentésből az is kiderül, hogy amíg a fegyverek a gyártósorról a terrorista szervezetek kezébee kerültek, mindössze két hónapnak kellett eltelnie.

2014 októberében Románia 9252 rakéta-hajtású gránátot értékesített az USA hadseregének. Ezeket az Egyesült Államok továbbította az szíriai kormányellenes erőknek és innen kerültek az Iszlám Államhoz.

Nem minden esetben világos, hogy a terrorista szervezet fosztogatás során jutott a fegyverekhez, vagy megvásárolta őket.

Az egyik legnagyobb probléma ezzel, hogy a terrorista szervezet tagjai ezáltal fejlett fegyverismeretre tettek szert.

Irakban több olyan fegyvergyártó üzemet találtak, ahol a fegyvergyártás színvonala meglepően magas és kifinomult volt. Ezek a fegyvergyárak most már nagy léptékben képesek a fegyvergyártásra és ezáltal képesek eljutni a regionális és a nemzetközi piacokra is. (telegraph.co.uk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS