2020. szeptember 24. csütörtökGellért, Mercédesz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A történelmi viták rendezésében állapodott meg a lengyel és az ukrán elnök

2017. december 13. 18:41, utolsó frissítés: 18:41

Közös ukrán-lengyel bizottságot hoznak létre a két ország közötti történelmi viták rendezésére,jelentette be Petro Porosenko ukrán elnök azon a sajtótájékoztatón, amelyet Andrzej Duda lengyel államfővel közösen tartott szerdán a kelet-ukrajnai Harkivban.

A testületet mindkét ország részéről egy-egy miniszterelnök-helyettes vezeti majd.

Porosenko meggyőződését fejezte ki, hogy a bizottság mihamarabb összeül, és „zöld jelzést” ad a Varsó által sürgetett, második világháborús ukrajnai lengyel tömegsírok feltárásának folytatására.

Kijev idén áprilisban leállította az ukrajnai lengyel tömegsírok feltárását, miután a délkelet-lengyelországi Hruszowicében lebontották az Ukrán Felkelő Hadsereg (UPA) 1994-ben (a lengyel hatóságok szerint törvénytelenül) emelt emlékművét.

Utóbbival kapcsolatosan a lengyel elnök kérdésre válaszolva kijelentette, hogy az ukrán emlékművek helyreállításáról akkor lehet majd szó, ha kiderül, valóban nyugszanak ott második világháborúban elesett ukrán katonák, és ha kiderítik személyazonosságukat is. Ehhez sírfeltárások és kutatások szükségesek, tette hozzá.

A két államfő megállapodott abban is, hogy mindkét fél szűkíti azoknak a személyeknek a listáját, akiket beutazási tilalommal sújtanak egymás országában.

Az ukrán sajtóban november elején jelentek meg hírek arról, hogy Lengyelország „feketelistát” készített azokról az ukrán tisztségviselőkről, akiket lengyelellenesnek tart, és megtiltja nekik a beutazást.

Az elsők között ilyen „nemkívánatos személlyé” nyilvánították Volodimir Vjatrovicsot, az Ukrán Nemzeti Emlékezet Intézetének vezetőjét.

Porosenko szavai szerint egyetértettek lengyel kollégájával abban, hogy a történelmi kérdések nem hathatnak ki a két ország stratégiai partnerségére.

„Meg kell emlékeznünk múltunk hőseiről, a vétlen áldozatokról, de határozottan előrefelé kell haladnunk, mert a történelmen már nem változtathatunk, a jelenünkön viszont igen, és kell is annak érdekében, hogy jobb feltételeket teremtsünk a jövőre nézve, hogy senki soha többé ne ültethessen el sem az ukránok, sem a lengyelek szívében gyűlöletet és ellenségeskedést egymás iránt”, hangoztatta az ukrán államfő.

Porosenko hozzáfűzte: lengyel kollégájával mindketten teljes mértékben tisztában vannak azzal, hogy az Ukrajna és Lengyelország közötti, történelmi kérdések miatti konfliktusokból egyedül Moszkva húz hasznot. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS