2020. szeptember 24. csütörtökGellért, Mercédesz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Önálló nyelvvé nyilvánították a montenegróit

2017. december 13. 16:39, utolsó frissítés: 16:39

Önálló nyelvvé nyilvánította a montenegróit a washingtoni székhelyű Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (ISO), számolt be róla a katari központú al-Dzsazíra televízió balkáni irodája szerdán.

A montenegrói nyelvet a kis balkáni országban évtizedek óta önálló nyelvként kezelik, ám eddig nem került be az ISO 639-es nemzetközi standardjába.

Az ISO 639 a nyelvek, a nyelvcsoportok és a nyelvcsaládok elnevezését és különböző szempontok szerinti meghatározását foglalja össze.

A szervezet tanácsadó bizottsága, amelynek a központja a Kongresszusi Könyvtárban van, egyben azt is megállapította, hogy a montenegrói nyelv nem a szerb nyelv egyik változata vagy nyelvjárása.

A szerb és a montenegrói valóban sokban hasonlít egymásra, ám vannak eltérések, főleg a kiejtésben.

A montenegrói nyelv hivatalos rövidítése ezentúl a CNR lesz, ami nem a nemzetközi megnevezésre, hanem az eredeti nyelvű „crnogorski” nyelvelnevezésre utal.

Júliusban ugyanez a testület elutasította, hogy önálló nyelvvé nyilvánítsa a montenegróit, mert az akkori indoklás szerint, a kérelmező nem tudott elég bizonyítékot felmutatni arra, hogy nem a szerb nyelv egy változatáról van szó.

A korábbi standardban a montenegróit a szerb nyelv variációjának tekintették.

A montenegróiak számára 2006 után vált fontossá, hogy önállóvá nyilvánítsák a nyelvüket, akkor szakadt el ugyanis az ország Szerbiától, és vált függetlenné. 2009-ben kiadták az első montenegrói helyesírási szótárt, amellyel egyben két új betűt is bevezettek, ezzel is jelezve, hogy különálló nyelvről van szó. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS