2020. szeptember 25. péntekEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Új lengyel kormányfő: Varsó nem fogadja el a kétsebességes Európát

2017. december 12. 18:53, utolsó frissítés: 20:04

A lengyel ipar további fejlesztését és újjáépítését nevezte keddi parlamenti programbeszédében kormánya egyik fő feladatának Mateusz Morawiecki kinevezett lengyel miniszterelnök.

Morawiecki a "virágzó gazdaságot" nevezte a "bőkezű" társadalmi programok előfeltételének. "Lengyelország nagy korszerűsítését akarjuk" - jelentette ki, megemlítve "a vállalkozó állam" modelljét, amely szerinte arany középutat jelent "a minimális állam és a nehézkes, bürokratikus állam között".

Úgy vélte, a mai gazdaságpolitika dönt majd arról, hogy Lengyelország a jövőben a magas szintű technológiák gyártója vagy a külföldi cégek értékesítési piaca lesz-e. "Lengyelországot Európa logisztikai központjává akarjuk tenni" - jelentette ki. Az ezt célzó infrastrukturális beruházások között kiemelte a Lódz és Varsó között építendő központi repülőteret és a szomszéd országokat is ellátó gázszállítási csomópontot.

Programbeszédében Mateusz Morawiecki hangsúlyozta, Európának arra van szüksége, hogy visszatérjen a valódi értékekhez, mert azok az értékek, amelyekről ma beszélnek, egyre gyakrabban a hagyományos értékek, a természetjog tagadását jelentik.

Lengyelország az egységes Európát a tolerancia és a demokrácia történelmi hagyományával gazdagítja, a mai gazdasági és társadalmi berendezkedése pedig arról mutat példát Európának, hogy hogyan lehet összekapcsolni a társadalmi szolidaritást és a dinamikus gazdasági fejlődést - állapította meg Morawiecki.

"Külpolitikánk az államérdek politikája" - jelentette ki, utalva Lengyelország tagságára G20-csoportban, továbbá arra a törekvésre, hogy Lengyelország "az EU építésze" akar lenni, hozzá akar járulni a NATO és az EU tevékenységének összehangolásához, a visegrádi csoporton és a Három Tenger Kezdeményezésen belüli együttműködés "konszolidációjához". Lengyelország fő szövetségesének az Egyesült Államokat nevezte.

Ugyanakkor azt is elmondta, hogy Varsó nem fogadja el a kétsebességes Európát, nem fogadja el, hogy a földrészt jobb és rosszabb államokra osszák.

"Nem akarjuk (...) az újbóli megosztást, egyesek lemaradását, nem egyezünk bele abba, hogy Európát jobb és rosszabb államokra osszák" - jelentette ki Morawiecki, aki szerint a lengyel elem tökéletesen beleillik az európai puzzle-ba, de a nem megfelelő oldalról vagy erővel beilleszteni nem szabad.

Ugyanakkor Morawiecki síkraszállt a nemzetállamok további szerepe mellett. "Vízválasztóhoz érkeztünk az európai projektben és az egész globális gazdaságban" - mondta, hozzátéve: érvényüket vesztették azok a mítoszok, hogy a tőkének nincs nemzetisége, hogy jók az egyenlőtlenségek, hogy az ipar valamiféle 19. vagy 20. századi maradvány, vagy hogy az államnak nincs haszna többé.(mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS