2020. szeptember 24. csütörtökGellért, Mercédesz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megdöntötte saját népszerűségi rekordját a Fidesz

2017. december 11. 12:47, utolsó frissítés: 12:55

Miközben a két legnagyobb ellenzéki párt vergődik, a Fidesz népszerűsége folyamatosan nő, ez derül ki a 24.hu és a Republikon Intézet közvélemény-kutatásából is.

A Fidesz támogatottsága olyan mértékben emelkedik hónapról hónapra, főleg a biztos pártválasztók körében, amiről a többi párt nem is álmodhat, állítja a hírportál.

A 2017. májusi relatív mélypont után, amikor a Fidesz 45 százalékon állt a pártválasztók körében, szemben a Jobbik és az MSZP 19-19 százalékával, az októberi rekordmagas, 54 százalékos támogatottságot most még 3 százalékponttal növelni is tudta a kormánypárt, amely így 57 százalékon áll.

Ehhez képest a most már anyagilag is elég nagy bajban lévő Jobbik két százalékpontot veszítve 13 százalékra esett, ennél alacsonyabb támogatottságot még nem mért neki 2017-ben a Republikon.

Az MSZP stagnál: a szeptemberi 11 százalékos mélypontot októberre fel tudta tornázni 12 százalékra, ám novemberre újra visszaesett erre a szintre.

Pártpreferencia - 2017.05. - 2017.11.
Infogram


A Fidesszel nem lehet felvenni a versenyt, így az ellenzéki pártoknak jobb híján egymással kell megküzdeniük, állítja a 24.hu.

Az MSZP és a Jobbik elmúlt hónapokbeli zuhanásából az LMP és a DK profitálhatna, de egyelőre úgy tűnik, hogy nem hozzájuk pártoltak át a kiábrándult ellenzéki szavazók: stabilan tartják az 5-6 százalékos támogatottságukat.

Ugyanez a tendencia igaz, csak kisebb támogatottság mellett a Momentumra, az MLP-re és az Együtt–Párbeszédre is.

Pártpreferencia a pártválasztók között - 2017. november
Infogram


Bár sok kutató úgy gondolja, hogy a Fideszt továbbra is valamelyest felülmérik valós támogatottságához képest, a mostani 57 százalékos aránynál nem árt emlékeztetni: négy éve a Fidesz-KDNP a leadott szavazatok kevesebb mint 45 százalékával szerzett kétharmados többséget, írja a fent említett hírportál.

A teljes népességet tekintve 34 százalékon áll a Fidesz (ez 2 százalékpontos emelkedés), 8 százalékon a Jobbik és 7 százalékon az MSZP.

A kisebb pártok közül az LMP hónapok óta tartja a 4 százalékot, míg a DK-nak 3 százalékot, a Momentumnak pedig 2 százalékot mért a Republikon Intézet.
Az még reménnyel töltheti el az ellenzéki pártokat, hogy az emberek 40 százaléka továbbra sem tud pártot választani.

Pártpreferencia a teljes népességen belül - 2017. november
Infogram

(24.hu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS