2021. január 18. hétfőPiroska
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A NATO szerint jelentősen növekedett a veszélye egy nagy államközi konfliktus kirobbanásának

2017. november 29. 13:01, utolsó frissítés: 13:02

Egyre nagyobb kihívást jelent Kína fegyverkezése és Oroszország erőfitogtatása, írja négyévenként esedékes helyzetértékelő jelentésében a NATO.


Az, hogy a NATO ezekre a kihívásokra válaszul saját képességei fejlesztésébe kezdett, elindíthat egy a hidegháború korszakára emlékeztető fegyverkezési versenyt.

A NATO a szervezetre váró kihívásokról négyévenként szokott jelentést készíteni. Ezt a jelentést aztán egy másik szokta követni arról, hogy hogyan kéne reagálni ezekre a kihívásokra, ez jövő tavaszra készülhet el. A két jelentés alapján dolgozzák majd ki a NATO új terveit 2019-re.

Denis Mercier tábornok, a NATO átalakításáért felelős főparancsnoka szerint „jelentősen növekedett a veszélye” egy „nagy államközi konfliktus kirobbanásának”, ezért „fel kell készülni minden eshetőségre”.

A NATO-nak nagy fejtörést okoz Kína és India hadseregének erősödése, mivel emiatt a hagyományos működési területén kívül, globálisan is fel kell mérnie a helyzetét.

A jelentés szerint az állami szereplők mellett egyre nagyobb kihívást jelentenek az államon kívüli szereplők, vagyis a különböző terrorcsoportok, mivel ezek egyre könnyebben juthatnak hozzá high-tech eszközökhöz.

Ezentúl kihívást jelenthetnek a környezeti hatások, például az egyre gyakoribb természeti katasztrófák és az Északi-sark hozzáférhetővé válása, de a globális eladósodottság és a pénzintézetekkel szembeni bizalomvesztés is csak tovább fokozza a helyzet súlyosságát.  (444.hu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS