2021. június 19. szombatGyárfás
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Életfogytiglant kapott Ratko Mladic

2017. november 22. 13:56, utolsó frissítés: 14:19

A hágai Nemzetközi Törvényszék bűnösnek találta és életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélte Ratko Mladicot, az egykori boszniai szerb hadsereg parancsnokát.


Ratco Mladic rendelte el a srebrenicai mészárlásként elhíresült tömeggyilkosságot. A srebrenicai mészárlás során bosnyák férfiakat és fiúkat mészároltak le és bosnyák nőket erőszakoltak meg.A halálos áldozatok pontos száma azóta is vita tárgya, de a megbízható és nem politikailag motivált becslések 8000 körüli számról beszélnek.

Az Nemzetközi Törvényszék, az ellene felhozott tizenegy vádpontból tízben bűnösnek találta Mladicot , aki az ítélethirdetés közben rosszullétre panaszkodott, ami miatt ügyvédje az ítélet elnapolását kérelmezte, de ezt a bíróság visszautasította.

A szerb hadsereg egykori parancsnokát annyira megviselte az ítélet,hogy annak kihirdetése után üvöltözni kezdett a tárgyalóterembe és a bíróságnak utasítania kellett a biztonsági őröket, hogy kivezessék onnan Mladicot.

A II. világháború után a náci vezetés ellen zajló nürnbergi perek óta ez volt a legfontosabb, háborús bűnöket vizsgáló per Európában. (444)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS