2024. május 26. vasárnap
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A Párizsi Egyezmény gyakorlatba ültetése az ENSZ 23. klímakonferenciájának a fő témája

2017. november 14. 15:16, utolsó frissítés: 15:16

Az ENSZ 23. klímakonferenciáján vett részt Derzsi Ákos az RMDSZ szenátora Bonnban.

 
Az Egyesült Nemzetek 23. klímakonferenciáját november 6–17. között tartják Németországban. A tanácskozáson 195 ország 25 ezer küldöttje tárgyal arról, hogy miként lehet egységesen mérni a globális felmelegedést okozó üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését, és hogyan kell beszámolni a nemzeti kibocsátás-csökkentési vállalások teljesítéséről. Egy egész napos megbeszélésen a részt vevő országok parlamenti képviselői és szenátorai a Párizsi Egyezmény gyakorlatba való átültetésének konkrét lépéseiről is tárgyaltak.

”A tárgyalás végén arra a következtetésre jutottak: ahhoz, hogy a Föld légkörének középhőmérséklete ne növekedjen 2 Celsius fokot meghaladó mértékben az iparosodás előtti szinthez képest, több szakértőre és anyagi támogatásra és elkötelezettségre lenne szükség” – számolt be a klímakonferencia tanulságairól Derzsi Ákos.

Derzsi Ákos szerint az ENSZ 23. éghajlatváltozási konferenciájának jelentőségét növeli, hogy ez az első nagyszabású nemzetközi klímavédelmi tanácskozás, amióta 2015-ben elfogadták az éghajlatváltozás megfékezését célzó erőfeszítések nemzetközi összehangolásáról szóló Párizsi megállapodást, és amióta Donald Trump amerikai elnök az idén júniusban bejelentette, hogy az Egyesült Államok kilép az egyezményből. 

„A Fidzsi Köztársaság felajánlotta, hogy átveszi az elnöki tisztet, de a kapacitás hiánya miatt nem vállalta, hogy egyúttal a konferenciát is megrendezi. Mivel egyetlen ázsiai ország sem ajánlkozott szervezőnek, a konferenciára Bonnban, az UNFCCC (az ENSZ klímaváltozási ügynöksége) székhelyén került sor.

Az eseményt a Fidzsi Köztársaság miniszterelnöke, Frank Voreqe Bainimarama nyitotta meg és hangsúlyozta, hogy országa a klímaváltozás által leginkább veszélyeztetett államok között van, a tengerszint emelkedése miatt teljes egészében eltűnhet a Föld színéről, ha a nemzetközi közösség nem tesz meg mindent a Párizsban tett ígéretek betartásáért” – magyarázta az RMDSZ szenátora.

Derzsi Ákos szenátor a klímakonferencián elhangzottakból kiemelte Patricia Espinosa, az UNFCCC főtitkárának felszólalását, aki rámutatott: valamennyi eddigi mérés arra utal, hogy 2017 minden idők három legmelegebb évének egyike lesz. „Ez is azt mutatja, hogy most kell cselekedni az éghajlatváltozás megfékezéséért, mert holnap már késő lesz.

Barbara Hendricks német környezetvédelmi miniszter kiemelte, hogy a párizsi klímaegyezmény megváltoztathatatlan, újratárgyalására nincs mód, és mindenkinek a végrehajtásra kell összepontosítani, mert a globális klímakatasztrófa elkerülésére nem sok időnk maradt.

Az afrikai és ázsiai államok képviselői hozzászólásaikban kritikusabban fogalmaztak, sürgős cselekvést szorgalmaztak. Álláspontjuk szerint elméleti viták és konferenciák helyett az eddigi megvalósításoknál jelentősen több konkrét lépésre van szükség.

Felhívták a figyelmet, hogy államaik a klímaváltozás által leginkább veszélyeztetett országok között vannak, súlyos légszennyezési és vízügyi gondokkal küzdenek, és nem jutnak olyan anyagi forrásokhoz, amelyek segítségével felléphetnek ezek ellen. (Közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS