2021. január 18. hétfőPiroska
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Káosz a szomáliai kettős robbantás után

2017. október 16. 10:48, utolsó frissítés: 10:48

A több mint 230 halálos áldozatot követelő szomáliai robbantás után teljesen eluralkodott a pánik az ország fővárosában, Magadishuban. A robbantás után a város összes mentőautója sem volt elég ahhoz, hogy a sérülteket kórházba tudják szállítani, a kórházak pedig annyira zsúfoltak lettek, hogy sokakat a folyósokon kellett ellátni, számol be a Magyar Nemzet.


A legfrissebb információk szerint a robbanásban akár 500-nál is többen meghalhattak.

Az első merénylet célpontja a Safari nevű szálloda volt a szomáliai főváros Hodan körzetének egyik forgalmas utcáján, ahol egy teherautóba rejtett robbanószerkezet lépett működésbe. Több épület megsemmisült, tucatnyi jármű pedig kigyulladt. Két órával később Mogadishu Madina nevű kerületében szintén autóbomba robbant.

A terrortámadásért egyelőre még senki sem vállalta a felelősséget, habár az országban rendszerint az ab-Sabáb nevű, al-Kaidához köthető terrorszervezet követ el merényleteket.

Szomáliát, a 14 milliós kelet-afrikai országot ráadásul éhínség is sújtja, becslések szerint 3,1 millióan nem jutnak elég élelemhez. Az ENSZ statisztikái szerint már legalább 915 ezren kényszerültek otthonuk elhagyására, de legtöbbjük csak a szomszédos országokig jutott.

Ugyanakkor az utóbbi néhány évben az Európai Unióban is rendre az első tíz között voltak a szomáliai menekültek. Az Európai Bizottság honlapja szerint 2017-ben az unió 119 millió euróval támogatja az egykori brit és olasz gyarmatot.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS