2021. július 25. vasárnapKristóf
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Közel kétszázra emelkedett a szomáliai terrortámadás áldozatainak a száma

2017. október 15. 17:40, utolsó frissítés: 17:42

A hivatalos információk szerint vasárnap délutánra majdnem kétszázra emelkedett a szomáliai fővárosban, Mogadishuban szombaton elkövetett kettős robbantás halálos áldozatainak száma. A korábbi hírek előbb 40, majd 85 halottról szóltak. Az Independent információi szerint a halottak száma eléri a 231 főt és legkevesebb 275-en súlyosan megsérültek.


Az AP amerikai hírügynökség kórházi forrásokra hivatkozó legfrissebb jelentése szerint 189-en vesztették életüket a merényletekben, több mint kétszázan pedig megsérültek. Sokuk állapota válságos, akadnak köztük, akik a felismerhetetlenségig összeégtek. Ilyen súlyos támadás még sohasem történt a térségben, amelyet Afrika szarvának is hívnak.

Mohamed Abdullahi Mohamed szomáliai elnök nemzeti tragédiának nyilvánította a támadást, lakossági véradásra hívott fel, és háromnapos nemzeti gyászt rendelt el.

Az első merénylet célpontja a Safari nevű szálloda volt a szomáliai főváros Hodan körzetének egyik forgalmas utcáján, ahol egy teherautóba rejtett robbanószerkezet lépett működésbe. Több épület megsemmisült, tucatnyi jármű pedig kigyulladt.

Két órával később Mogadishu Madina nevű kerületében szintén autóbomba robbant.

Egyelőre egyetlen szervezet sem jelentkezett a támadás elkövetőjeként, de a szomáliai hatóságok szerint az al-Shabaab iszlamista milícia áll a merénylet hátterében. Az al-Kaidával szövetséges al-Shabaab visszaszorulóban van, de évek óta küzd azért, hogy iszlamista államot hozzon létre Afrika szarván. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS