2020. október 1. csütörtökMalvin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Elmérgesedett a hangulat az Egyesült Államok és Törökország között

2017. október 09. 17:14, utolsó frissítés: 17:14

Törökországban az amerikai konzulátus egy újabb munkatársa ellen adtak ki letartóztatási parancsot azt követően, hogy egy másik diplomata őrizetbe vétele miatt a hétvégén Washington és Ankara kölcsönösen felfüggesztette a vízumkiadásokat- írja a török sajtó.

Az NTV török hírtelevízió úgy tudja, hogy körözést adtak ki az újabb konzulátusi dolgozó ellen, akinek feleségét és gyermekét a török rendőrség már kihallgatta. Egyelőre nem tudni, a hatóságok mivel indokolják a letartóztatási parancs
kiadását, s eddig nem is kommentálták a történteket.

A török igazságügyi miniszter korábban úgy nyilatkozott: nem tud arról, hogy újabb személy ellen adtak volna ki letartóztatási parancsot.

A nap folyamán a török kormány felszólította az Egyesült Államokat, állítsa helyre a vízumkiadások rendjét törökországi külképviseletein. Ez okból hétfőn bekérették a külügyminisztériumba Philip Kosnettet, az Egyesült Államok ankarai nagykövetségének ügyvezetőjét - közölte az Anadolu állami hírügynökség diplomáciai forrásokra hivatkozva. Az Anadolu úgy tudja, Washington döntését Ankara igazságtalannak, s a helyzet szükségtelen elmérgesítésének minősítette.

Az Egyesült Államok ankarai nagykövetsége vasárnap jelentette be: a bevándorló vízumok kivételével nem állítanak ki több vízumot török állampolgároknak, nem sokkal később Törökország hasonló lépésre szánta el magát. Mindez úgy történt, hogy a múlt héten a török hatóságok őrizetbe vették az amerikai konzulátus egyik török munkatársát, mert a gyanújuk szerint kapcsolatban állt a tavaly nyári törökországi puccskísérlet fő felelősének kikiáltott Fethullah Gülen mozgalmával. A török hatóságok kémkedéssel és a török kormány és alkotmányos rend megdöntésének kísérletével vádolják.(mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS