2020. aug. 13. csütörtökIpoly
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Létrehozzák az Európai Ügyészséget a határokon átnyúló korrupciós és csalási ügyekre

2017. október 05. 14:59, utolsó frissítés: 15:34

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén megszavazta csütörtökön a határokon átnyúló korrupciós és csalási bűnesetek felgöngyölítését végző Európai Ügyészség (EPPO) létrehozását.

A közlemények tájékoztatása szerint az Európai Ügyészség bizonyos feltételek mellett jogosult lesz nyomozások és vádhatósági eljárások lefolytatására. Ide tartoznak majd (az uniós strukturális alapokat érintő) csalások és áfacsalások, valamint az unió pénzügyi érdekeit sértő egyéb bűncselekmények, "hozzájárulva ezzel az uniós költségvetés megerősítéséhez és hatékonyabb védelméhez".

Az Európai Ügyészség megalakítása meggyorsítja majd az információcserét, összehangolja a rendőrségi nyomozásokat, lehetővé teszi a gyanúsítottak elfogását külföldön, és megkönnyíti számláik gyors lefoglalását, befagyasztását is.

Noha hatásköre a részt vevő tagállamokra korlátozódik, az ügyészség együtt fog működni a többi, uniós tagállammal is.

Eddig 20 EU-tagállam, köztük Románia is jelezte csatlakozási szándékát. Magyarország nem vesz részt az együttműködésben, a kormány álláspontja szerint jelenleg is vannak olyan intézmények - például az uniós ügyészségi együttműködési szervezet (Eurojust) vagy az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) -, amelyek eljárnak az EU pénzügyi érdekeit sértő bűncselekményekkel szemben.

Az Európai Ügyészség leghamarabb a rendelet hatálybalépésétől számított három év elteltével kezdheti meg a működését. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS