2021. december 7. keddAmbrus
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Abortusztilalom-ellenes népszavazást tartanak Írországban

2017. szeptember 27. 16:21, utolsó frissítés: 16:21

Népszavazást tartanak Írországban az abortusztilalom eltörléséért. A referendumra májusban vagy júniusban kerül sor, pár héttel azelőtt, hogy Ferenc pápa látogatást tesz majd az országban.


A jelenlegi törvények szerint egy nő a terhesség megszakításáért akár 14 év börtönbüntetésre is ítélhető. Ezzel párhuzamosan közismert tény az, hogy nők ezrei külföldre utaznak, ha meg szeretnék szakítani terhességüket, többnyire Angliába. Ezt a törvények nem tiltják és nem is szabályozzák.

Tavaly az ENSZ emberi jogi bizottsága megállapította, hogy Írország jelenlegi abortuszt tiltó törvénye embertelen, kegyetlen és megalázó.

Leo Varadkar, Írország miniszterelnöke elmondta, az erre vonatkozó törvényt 1983-ban vezették be és a lakosság 67%-a támogatta, de ma már „túl szigorúnak” bizonyul.

Egészségügyi intézmények statisztikai összesítése alapján 1980-tól 2015-ig megközelítőleg 165.438 ír nőnek volt abortusza Angliában. Ez a szám 2015-2016-ban 3.451 volt.

Ailbhe Smyth, közismert nőjogi aktivista az erre vonatkozó törvény hatályon kívül helyezéséről úgy vélekedett, hogy „a lehető leghamarabb népszavazást kell tartani. Örömmel várjuk, hogy leszögezzünk egy konkrét időpontot, és hogy az alkotmányból töröljük az abortusztilalmi jogszabályt.” (theguardian)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS