2020. október 1. csütörtökMalvin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A szociáldemokratákkal is tárgyalna Merkel a kormányzati együttműkösédről

2017. szeptember 25. 15:28, utolsó frissítés: 15:28

A vasárnapi németországi szövetségi parlamenti (Bundestag) választáson győztes CDU/CSU jobbközép pártszövetség a liberális FDP és a Zöldek mellett az eddigi koalíciós partnerrel, a szociáldemokratákkal (SPD) is tárgyalni kíván a kormányzati együttműködés lehetőségéről - jelentette be hétfőn Berlinben Angela Merkel kancellár, a CDU elnöke.

A párt vezető testületeinek tanácskozása után tartott nemzetközi sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy ugyan tudomásul veszik, hogy a szociáldemokraták ellenzékbe akarnak vonulni, de velük is keresik a tárgyalás lehetőségét és azt vallják, hogy fenn kell tartani a beszélő viszonyt.

Kiemelte, hogy a CDU/CSU egyértelmű felhatalmazást kapott a választópolgároktól a kormányalakításra. Kérdésre válaszolva elmondta, továbbra is készen áll arra, hogy a következő teljes négyéves ciklusban betöltse a kormányfői tisztséget. Mint mondta, vállalása nem függ attól, hogy a CDU/CSU mekkora előnnyel nyeri meg a választást.

A koalíciós tárgyalások esetleges kudarcáról szóló kérdésre leszögezte, hogy nem tartja tiszteletben a választók akaratát, aki előrehozott választásokról "spekulál". (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS