2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Vasárnap iktathatják be Juscsenkót

2005. január 21. 08:28, utolsó frissítés: 08:28

Vasárnap iktathatják be Juscsenkót
Vasárnap teszi le a hivatali esküt Viktor Juscsenko, Ukrajna választott elnöke. A rada, az ukrán parlament azután határozott az eskütétel időpontjáról, hogy a legfelsőbb bíróság engedélyezte Juscsenko győzelmének kihirdetését. Juscsenko korábban már jelezte: elnökként célja országa csatlakozása az Európai Unióhoz. Az új ukrán elnök első külföldi útja Moszkvába, majd Strasbourgba vezet, Juscsenko az Európai Parlamentben mond majd beszédet.

Az ellenzéki jelölt a november 21-én tartott, nemzetközi megfigyelők és az ukrán Legfelsőbb Bíróság szerint is elcsalt második forduló december 26-i megismétlésekor 2,2 millió szavazattal kapott többet riválisánál, az eredetileg Kucsma kiszemelt utódjaként induló, de a csalások miatt pártfogójával is összekapó Viktor Janukovicsnál.
A választás eredményének kihirdetését szerdáig akadályozta, hogy Janukovics több panaszt is emelt a Legfelsőbb Bíróságnál választási csalások miatt. A testület szerdán azonban úgy döntött, hogy Janukovics panaszai nem állják meg a helyüket. Az LB ezután kezdeményezte a hivatalos végeredmény kihirdetését, ezt az ukrán kormány két hivatalos közlönye is megtette csütörtökön. (index.hu, origo.hu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS