2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Trump: ha szükséges, „teljesen megsemmisítjük” Észak-Koreát

2017. szeptember 20. 12:30, utolsó frissítés: 13:31

Az ENSZ közgyűlésén Donald Trump amerikai elnök azzal fenyegetőzött, hogy amennyiben nem adja fel rakétaprogramját, akkor „teljesen megsemmisítik” Észak-Koreát. Beszédében felidézte az Észak-Korea által végrehajtott rakéta- és nukleárisfegyver-kísérleteket, amelyekkel több ezer ember éltét sodorta veszélybe.

„Az Egyesült Államoknak sok türelme és sok ereje van, de abban az esetben, ha magunkat vagy a szövetségeseinket kell megvédeni, akkor nem lesz más választásunk, mint hogy teljesen megsemmisítsük Észak-Koreát”- tett hozzá.

Az Egyesült Államok elnöke továbbá azt is kifejtette, hogy Amerika „készen áll, hajlandó és képes is” katonai beavatkozásra, de remélte, hogy a más országok által az észak-koreai rezsim megfékezésére tett erőfeszítések sikerek lesznek, aminek következtében szükségtelenné válik a katonai akció. Hozzátette, hogy ez az, amit az ENSZ-nek kell megoldania, mivel ezért jött létre.

A felszólalásban Trump azt is elmondta, hogy az Egyesült Államok által öt éve aláírt iráni nukleáris megállapodás a legrosszabb lépés volt, amit tehettek. A megállapodás visszavonása esetében a Kongresszus újra életbe léptetné a nukleáris fegyverekkel kapcsolatos szankciókat, ami a megállapodás összeomlásához vezetne.

Az iráni külügyminiszter az amerikai elnök beszédét tudatlan, középkori gyűlöletbeszédnek nevezte, „amely nem méltó a 21. századi ENSZ-hez”. (theguardian)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS