2020. szeptember 25. péntekEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem adnak ki bűnöst a szerbek

2005. január 20. 10:35, utolsó frissítés: 11:25

A Marten Bord International elnevezésű közvélemény-kutató intézet szerdán közzétett felmérése szerint a polgárok csaknem 58%-a továbbra is ellenzi a hágai vádlottak kiadatását, s e tekintetben az elmúlt hónapokban szinte nem javult a helyzet. A polgárok 63%-a szerint Washington alaptalanul bünteti Szerbiát.

A washingtoni kormányzat a múlt héten jelentette be, hogy felfüggeszti a Szerbiának szánt idei segélyt, hazarendeli tanácsadóit a szerbiai minisztériumoktól, ami kedvezőtlenül fogja érinteni a reformfolyamatot.

A belgrádi média brüsszeli forrásokra hivatkozva jelentette szerdán, hogy a félelmek ellenére Brüsszel nem fogja követni Washington példáját, ugyanakkor ismét meghatározatlan időre elodázza az uniós integráció megkezdéséhez elengedhetetlen megvalósíthatósági tanulmány elkészültét. Ez egyben azt jelenti, hogy Belgrád még egy jó ideig nem jut hozzá az előcsatlakozási pénzforrásokhoz.

A szerb kormánypolitikusok nyilatkozataiból ítélve a szemléletmód a washingtoni szankciók után sem változott, a hatóságok továbbra sem szándékoznak elfogni a vádlottakat, de megpróbálják rávenni őket az önkéntes feladásra. A kiadatások már csak azért se jöhetnek szóba, mert a kormányt kívülről támogató Szerbiai Szocialista Párt azonnal megvonná a támogatást a kisebbségben kormányzó Kostunica-kabinettől. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS