2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ma iktatják hivatalába Busht

2005. január 20. 10:18, utolsó frissítés: 10:18

Ma iktatják be hivatalába az Egyesült Államok elnökét, a tavaly november 2.-án újjáválasztott ifjabb George Busht. Ez minden idők legdrágább beiktatási ünnepsége: a kedden kezdődött háromnapos rendezvénysorozatra becslések szerint 55 millió dollárt költenek, de nem költségvetési pénzből. Az elnök egyéni és céges támogatói állják a cekhet.

Az elnököt a hagyomány szerint a washingtoni Capitolium nyugati lépcsőjénél iktatják be hivatalába. Az ünnepség helyi idő szerint délben kezdődik, várhatólag negyedmilliós közönség előtt.

Ezután indul a színpompás felvonulás, amely a Capitoliumtól a Pennsylvania sugárúton a Fehér Házig tart, s amelyet várhatóan félmillióan tekintenenk meg. Este összesen kilenc hivatalos beiktatási bált rendeznek.

A legkeresettebb a Texas-Wyoming bál, (Bush texasi, Dick Cheney alelnök pedig wyomingi), amelyen a részvevők szmokingot és cowboycsizmát viselnek az előírás szerint, és a jó hangulatról többek között Lyle Lovett countryénekes gondoskodik. Az elnök mind a kilenc bált felkeresi. Este tűzijáték is lesz. (radio.hu/hvg)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS