2020. szeptember 25. péntekEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hatalmas pusztítást végezett a Szent Márton-szigeten az Irma hurrikán

2017. szeptember 12. 17:27, utolsó frissítés: 17:27

Felmérhetetlen pusztítást végzett az Irma hurrikán a karib-tengeri Szent Márton-sziget Hollandiához tartozó déli részén - jelentette ki Vilmos Sándor holland király kedden a katasztrófa helyszínén.

"Mindenütt pusztítás és borzalmak, elég sok szörnyűséget láttam, de ehhez hasonlót még soha" - közölte a láthatólag megrendült uralkodó Sint Maarten fővárosában.

"A pusztítás mértéke meghalad minden képzeletet" - hangsúlyozta Vilmos Sándor, segítséget ígérve az újjáépítésre. A király később két térségbeli holland külbirtokon, Saba és Sint Eustatius szigetén is látogatást tesz majd, amelyeken noha enyhébben, de szintén végigsöpört a hurrikán.

A holland vöröskereszt arról számolt be kedden, hogy becsléseik szerint az Irma nagyjából az egyharmadát elpusztította, a 90 százalékát pedig megrongálta a Sint Maartenen lévő épületeknek. "A kár nagyobb, mint korábban gondoltuk" - írta közleményében a szervezet, hozzátéve, hogy a sziget holland részén négy halálos áldozatról tudnak.

A helyszínen a holland hadsereg is jelen van, repülőgépekkel és hajókkal látják el a terület lakóit, ötszáz katona pedig rendfenntartói feladatokat végez.

A Szent Márton-sziget területe 90 négyzetkilométer, és mintegy 77 ezren lakják. A sziget északi fele Franciaországhoz, a déli Hollandiához tartozik. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS