2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Lázadnak az orosz nyugdíjasok

2005. január 18. 11:24, utolsó frissítés: 11:24

Az orosz sajtó szerint az ország legkülönbözõbb kormányzóságaiban terjed a tüntetéshullám, amelyben nyugdíjasok, háborús veteránok, rokkantak és más rétegek mennek az utcára, hogy pénzre váltott korábbi utazási és egyéb kedvezményeik visszaállítását követeljék. Egy január elsején életbe lépett törvény a különböző kedvezményeket készpénzre váltotta. A tüntetők szerint a kapott összegek nem elegendőek.

Az Itar-TASZSZ beszámolója szerint egy tveri villamoson verekedés tört ki. Az ellenőr meg akart büntetni egy nyugdíjast, aki nem volt hajlandó teljes árú jegyet venni, mivel nem kapta meg a pótlékot. Az ellenőrt egy utas megütötte. A hírügynökség szerint Szentpétervárott a tüntetések akkor sem maradtak abba, amikor a városi vezetés megígérte, hogy a nyugdíjasoknak egyharmad árú jegyeket ad ki. Hasonló gesztusokat tett több más városi és kormányzósági kormányzat is, de a tiltakozások folytatódtak.

Hétfőn Szahalinon, Habarovszkban, Szentpétervárott, Nalcsikban, Vjatkában, Tyumenyben voltak tüntetések. Permben, Kazanyban és Cserkasszkban főútvonalakat vettek blokád alá az agg tüntetők. A hét végén Sztavropolban ötezren tüntettek. A legtöbb gyűlésen a kormány lemondását követelik. (népszabadság)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS