2021. július 30. péntekJudit
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Már van kulturális autonómia – mondta Gyurcsány

2005. január 18. 11:06, utolsó frissítés: 11:06

A miniszterelnök szerint a határon túli magyar oktatási és kulturális intézmények működése már egyfajta kulturális autonómiát jelent. "Fantasztikus dolog például, hogy magyar nyelvű egyetem van, és az például a kulturális autonómia egyik megnyilvánulása, hogy magyar nyelvű középiskola (...) és általános iskola van. Létezik magyar autonómia, kulturális autonómia, ahol van egy magyar nyelvű színház is" – mondta Gyurcsány Ferenc a közszolgálati rádiónak adott interjújában.


Úgy vélte, egyedileg kell megfogalmazni, hogy egy adott határon túli magyar közösségnek milyen autonómiára lehet szüksége.

A kormány bízik abban, hogy tárgyalásokon rendezni lehet a szlovákiai magyar autonómia kérdését – közölte László Boglár kormányszóvivő. A magyar kormány Mikulás Dzurinda reakcióját annak tudja be, hogy "nem rendelkezik adott esetben megfelelő információkkal".

A reakció előzménye, hogy hétfőn Pozsonyban a szlovák államfő, a házelnök és a kormányfő egyaránt elzárkózott a kisebbségi autonómia minden lehetséges formájától. A magyar miniszterelnök határon túli magyar közösségek felé elhangzott, autonómiát is érintő ajánlata kapcsán Mikulás Dzurinda azt mondta: Szlovákia részéről semmilyen autonómia nem fogadható el. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS