2020. szeptember 24. csütörtökGellért, Mercédesz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Magyarázatot kérne Szlovákia Gyurcsány autonómia-kijelentése miatt

2005. január 17. 12:46, utolsó frissítés: 12:46

Pavol Hrusovsky szlovák parlamenti házelnök szerint a szlovák diplomácia hivatalos magyarázatot kérhetne a magyar miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc határon túli magyarok autonómiájával kapcsolatos felvetésére.

Hrusovsky feltételezi, hogy a szlovák külügyminisztérium ezt külső ösztönzés nélkül is megteszi. A TASR szlovák közszolgálati hírügynökség kérdéseire válaszoló Hrusovsky szerint a szlovák kereszténydemokraták az autonómia minden lehetséges formáját elvetik.

A hírügynökség megkérdezte Bugár Bélát, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnökét is, aki csütörtökön és pénteken Budapesten folytatott tárgyalásokat. Válaszában Bugár nyomatékosan hangsúlyozta: pártja programjában semmi olyasmi nem szerepel, ami Szlovákia érdekeit veszélyeztetné.

Kifejtette: szó sincs róla, hogy bárki is területi autonómiában gondolkodna: a törekvések az oktatási és a kulturális autonómia megteremtését célozzák, és bizonyos törvényben szavatolt nyelvhasználati jogkörökre is kiterjednek – utalt pártja azon nyílt törekvéseire, amelyek szerint Szlovákiában a kisebbségi kultúrák állami támogatását törvényi garanciákkal kellene biztosítani. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS