2020. szeptember 25. péntekEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A David Attenborough sarkkutató hajó újabb elemét teszik vízre

2017. augusztus 22. 14:51, utolsó frissítés: 14:51

Nemsokára vízre teszik az új brit sarkkutató hajó egyik elemét. A Sir David Attenborough természettudós nevét viselő hajó leghátsó része 900 tonnás, aminek az elszállítása megközelítőleg egy hetet vesz igénybe, ahol célba ér és összeillesztik a többi részével.

A 10-es blokk tömege 71 londoni emeletes buszénak felel meg, hossza 23, szélessége pedig 24 méter. Az északkelet-angliai Tyneside-ban készült, a hajótest többi része viszont Birkenheadben, Liverpool közelében épül.

A Sir David Attenborough hajót a Rolls-Royce tervezte. Az építő Cammel Laird viszont a szűk határidő miatt az A&P Tyne társaságra bízta a 10-es blokk kivitelezését. A két vállalat együttműködéssére már volt példa a Queen Elizabeth kivitelezése esetében.

A Sir David Attenborough teljes hossza 128 méter. Várhatóan 2019-ben lép kötelékbe, és a sarkvidékeken szolgáló két kutatóhajót, a James Clark Rosst és az Ernest Shackletont váltja fel. Az Attenborough hajó előreláthatólag majd a Déli- és az Északi-sarkon is segíti majd az ott tevékenykedő kutatókat.

A 200 millió fontból elkészült hajónak raktere és helikopterleszállója, valamint laboratóriumoknak is otthon ad a tudósok számára.
A hajó nevéről közönségszavazást tartottak és a kormány végül a Sir David Attenborough mellett tette le a voksát, ezzel is tiszteletüket fejezvén ki a természettudós munkájáért. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS