2020. október 21. szerdaOrsolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A Brexitre szavazók egynegyede úgy érzi, hogy félrevezették

2017. augusztus 22. 11:30, utolsó frissítés: 12:33

A szavazók egynegyede gondolja úgy, hogy félrevezették a Brexit kampány során, derült ki az Independent brit lapban közzétett felmérésből.

Az Opinium intézet felmérésének eredménye szerint a Brexitre szavazók mintegy 26 százaléka gondolja azt, hogy a kampány során tett ígéretek befolyásolták és félrevezették őket. A felmérés azt is kimutatta, ha ismét szavazásra kerülne sor, a brit állampolgárok az EU-ban maradás mellett tennék le voksaikat.

A kampány legfontosabb és legmeggyőzőbbnek tartott érve, miszerint a Nemzeti Egészségügyi-szolgáltatásba több pénzt fektetnek be, nem teljesítettnek és hamisnak bizonyult a válaszadók szerint.

Májusban Jeremy Hunt, az Egyesült Királyság egészségügyi minisztere beismerte, hogy a kampány során tett ígéreteket a kormány nem tudja teljesíteni. A felmérés során megkérdezték a választópolgárokat, hogy hittek-e a 350 millió fontos ígéretnek, miszerint ennyivel nőne a nemzeti egészségügyi-rendszer támogatottsága. A kérdésre a válaszadóknak mindössze egynegyede válaszolt igennel.

A közvélemény-kutatás a szavazás után egy évvel készült, a válaszadók több mint fele érzi azt, hogy a Brexit félrevezetésre és hamis ígéretekre épült, és mindössze 19 százalékuk hiszi igaznak és beteljesíthetőnek a kampány során tett ígéreteket. Továbbá az is kiderült, egy újabb referendum esetén a megkérdezettek 47 százaléka az EU-ban maradásra, míg 44 százalékuk a EU-ból való kilépésre szavazna, további 5 százalékuk állította azt, hogy nem tudja mire szavazna, 3 százalékuk állításuk szerint nem menne el szavazni.

A közvélemény-kutatás során felmerült a kérdés, hogy az állampolgárok mennyire hisznek abban, hogy adott esetben egy másik referendum is születhet, ami ismételten az EU-ban maradás mellett, illetve a kilépésről szólna. A válaszadók 37 százaléka hiszi, hogy ez lehetséges, míg 49 százalékuk elveti az ötletet.

Összességében a válaszadók 39 százaléka hiszi azt, hogy az elkövetkezendő két évben rosszabbra fordul az anyagi helyzete, ezen válaszadók közül 58 százalék az EU-ba maradásra és 23 százalék a kilépésre szavazott, mindössze 9 százalékuk hisz abban, hogy a Brexit következtében jobbra fordul anyagi helyzete.

A megkérdezettek közel fele utasította el a Theresa May-féle Brexit-kampány folyamatot, és mindössze 28 százalékuk volt, aki egyetértett a kampány menetével.

A közvélemény-kutatásban összesen 2 006 állampolgár vett részt. (independent)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS