2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Bush: hibázott a hírszerzés, de megérte háborúzni

2005. január 13. 11:34, utolsó frissítés: 11:34

Mindenképp érdemes volt Irak ellen háborút indítani, még ha nem is voltak tömegpusztító fegyverek az országban. Az amerikai elnök az ABC televíziónak nyilatkozva kijelentette, hogy Szaddám Huszein veszélyes volt és a világ biztonságosabb lett azzal, hogy már nincs hatalmon. A pénteken adásba kerülő interjúból részleteket közölt a televízió honlapja.

A Fehér Ház szerdán hivatalosan elismerte, hogy beszüntették a tényleges kutatást Irakban a tömegpusztító fegyverek után. Az amerikai fegyverzetellenőrök vezetője, Charles Duelfer végső jelentésében most arra a következtetésre jutott, hogy Szaddám Huszein volt iraki elnök rezsimjének nem volt "kidolgozott stratégiája vagy írásba foglalt terve a tömegpusztító fegyverek gyártásának újraindítására".

A jelentést februárban hozzák nyilvánosságra.Bush elnök a tévényilatkozatban kijelentette: "Úgy véltem, tömegpusztító fegyvereket fogunk találni, mint ahogy sokan mások is így gondolták az Egyesült Államokban és szerte a világon. Az ENSZ is úgy gondolta, hogy Szaddám Huszeinnek tömegpusztító fegyverei vannak. Így hát most meg kell találnunk, miben hibázott a hírszerzés az információk gyűjtésében."

A háborúban eddig több, mint 1300 amerikai katona vesztette életét. Az interjúkészítő Barbara Walters kérdésére, hogy megérte-e a háborút megindítani, még ha nem is voltak tiltott fegyverek Irakban, Bush kijelentette: igen, a legteljesebb mértékben. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS