2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem köveznek halálra Iránban?

2005. január 12. 11:51, utolsó frissítés: 11:51

Irán határozottan elutasította, hogy az országban kiskorú bűnözőket végeznének ki, illetve hogy a halálra kövezés büntetése még mindig gyakorlat lenne. Ezzel Iránt különböző emberjog-védő szervezetek vádolták. Jamal Karimirad igazságügyi szóvivő szerint mindez propaganda Irán ellen.

Az ENSZ a közelmúltban emberi jogok megsértésével vádolta az iszlám országot, kínzásokat, nyilvános kivégzéseket, korbácsolást valamint a nők diszkriminációját róva fel. A múlt hónapban az Amnesty International hívta fel a figyelmet arra, hogy meg készülnek kövezni egy házasságtöréssel vádolt nőt. A szervezet szerint 2003-ban a kivégzések számát tekintve Irán a második helyen áll Kína után – a kivégzések vádját diplomaták is megerősítették.

Az iráni törvénykezésben külön módszertana van a megkövezésnek: előírják, hogy a köveknek elég kicsinek kell lenniük ahhoz, hogy ne okozzanak azonnali halált. Karimirad szerint, ha egyes bíróságok hoznak is ilyen ítéleteket, azokat magasabb szinten hatályon kívül helyezik. (bbc)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS