2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem lesz teljeskörű választás Irakban

2005. január 12. 11:13, utolsó frissítés: 11:13

Az iraki kormány elismerte, hogy a rendkívül törékeny biztonsági helyzet miatt az ország egyes részein lehetetlen lesz megtartani a január végére kitűzött általános választásokat. "Minden bizonnyal lesznek olyan körzetek, ahol nem lehet lebonyolítani a választásokat. Úgy véljük azonban, hogy ez nem lesz kiterjedt jelenség" – mondta Ijád Allávi ideiglenes kormányfő Bagdadban.

Közölte, hogy további két milliárd dollárt fordítanak a biztonsági erők fejlesztésére, és úgy vélekedett, hogy ezáltal jobban felvehetik a harcot a lázadókkal, akik igyekeznek megtorpedózni a január 30-ára kitűzött választásokat. Allávi elmondta, hogy az iraki hadsereg létszámát 100 ezerről 150 ezerre növelik, s a rendőrök is több felszerelést és kiképzési lehetőséget kapnak.

Amerikai katonai forrás szerint Irak 18 tartományából négyben túlságosan bizonytalan a helyzet a választásokhoz, sőt, az erőszak fokozódására kell számítani. Ennek ellenére George Bush amerikai elnök, aki kedden telefonon beszélt Allávival az előkészületekről, úgy vélte, hogy nagyon fontos betartani a január 30-i dátumot. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS