2020. aug. 13. csütörtökIpoly
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Magyar-magyar csúcs holnap

2005. január 12. 10:56, utolsó frissítés: 10:56

Csütörtökön és pénteken egyeztetéssorozatot tartanak a jelentõsebb határon túli magyar pártok vezetői az anyaországi közjogi méltóságokkal. A népszavazás utáni helyzetről tartandó tárgyalásokon kompromisszumot keresnek a magyar kormány álláspontja és a határon túliak múlt heti, szabadkai találkozóján kialakított vélemény között.

A budapesti megbeszéléseken minden bizonnyal részt vesz Kasza József, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, és Bugár Béla, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának elnöke.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök környezetéből a Népszabadság úgy értesült, hogy a magyar kormányfő csütörtökön találkozik Kasza Józseffel. A határon túli vezetők konzultálnak Mádl Ferenc köztársasági elnökkel, Szili Katalinnal, az Országgyűlés elnökével, majd minden valószínűség szerint tárgyalnak Somogyi Ferenc külügyminiszterrel is.

Mint emlékezetes, a szabadkai találkozón a határon túliak úgy foglaltak állást, hogy nem mondanak le a kettős állampolgárság igényéről: felkérték az Országgyűlést, alkosson törvényt arról, hogy a magyar állampolgárság megszerezhető legyen a határon túli magyarok számára úgy is, ha lakóhelyükön maradnak. A kormányfő ezzel szemben nemzeti vízumot (beutazási engedélyt) ajánlott, és megígérte, hogy könnyíti a bevándorlás és a honosítás szabályait. (népszabadság)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS