2020. aug. 13. csütörtökIpoly
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Irak: halálosztagokkal felkelők ellen?

2005. január 11. 12:35, utolsó frissítés: 12:35

A Newsweek amerikai hírmagazin információi szerint a Pentagon és a CIA azon gondolkodik, hogy a keresett terroristákat titkos halálosztagokkal likvidáltasson vagy hallgattasson ki. Példaképül szolgálnak a 80-as évek máig vitatott titkos salvadori akciói – idézi az amarikai lapot a Der Spiegel.

A német baloldali hetilap emlékeztet: miután a Fallúdzsa elleni amerikai offenzíva a szunnita lázadókat nem gyengítette meg, csak szétszórta őket, magas rangú amerikai tisztek most azon gondolkodnak, miként lenne lehetséges a végeláthatatlan konfliktusban győzelmet aratni. A Newsweek magazin internetes kiadásának információi szerint egyre gyakrabban hangzik el ezekben a körökben a kifejezés: "Salvador-Opció".

A fogalom azokat a titkos halálosztag akciókat jelenti, melyekre a 80-as években a salvadori polgárháborúban került sor. A Reagan-kormány összesen egymilliárd dollárral támogatta a jobboldali salvadori rezsimet, tudva azt, hogy halálosztagokat vet be ellenfeleivel szemben. Ezen osztagok feladata abban állt, hogy a marxista gerillákat felszámolják, és vezetőiket megöljék . A tizenkét esztendős polgárháború alatt százszámra pusztultak a rezsim baloldali bírálói.

A Pentagon egyik javaslata szerint kurd peshmerga harcosokat és síita milicistákat képeznének ki ilyen feladatokra Irakban. Velük párhuzamosan amerikai különleges egységek lépnének Szíriában támadásba, ahol számos keresett terroristát feltételeznek. Egyelőre még nem tisztázott, hogy az osztagok engedélyt kapnának-e a gyilkolásra, vagy pusztán a felkelők vezetőinek elrablását és kihallgatását szabják nekik feladatul. (mno)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS