2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Június végére újraszabályozzák a honosítást

2005. január 11. 11:19, utolsó frissítés: 11:19

Módosítani kell a bevándorlás és a honosítás jelenlegi szabályozásán – jelentette ki Gyurcsány Ferenc egy rádió-interjú során. A miniszterelnök hozzátette: júniusig meg kívánja változtatni az ezzel kapcsolatos szabályrendszert.

Közölte, a kormány azért kíván közjogi tartalmat adni a határon túli magyarság fogalmának, hogy ennek alapján az érintettek megkaphassák "azt az útlevelet, amelyre vágytak".

A határon túli magyaroknak adandó, Magyarországra és az unió országaiba szóló útlevelet az Egyesült Királyságban korábban bevezetett úti okmányhoz hasonlította. A szigetországban többfajta közjogi viszony létezik: a volt gyarmatokról származóknak például "speciális viszonya van", amely kiterjed a beutazási lehetőségére, de nem biztosít "másfajta jogot".

Călin Popescu Tăriceanu román miniszterelnök jövő hétre tervezett magyarországi látogatásával kapcsolatban azt mondta: meg kell próbálni elejét venni annak a félelemnek, hogy az autonómia valamilyen nemzeti szeparatizmusnak az előszobája. Álláspontja szerint "az autonómia első számú feltétele a jó szomszédsági kapcsolat". (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS