2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Közbenjár a vajdaságiakért az USA belgrádi nagykövete

2005. január 10. 12:43, utolsó frissítés: 15:36

A belgrádi amerikai nagykövettel tárgyalt a HHRF elnöke. Michael C. Polt-nak azt jelentést adta át a Magyar Emberi Jogok Alapítvány elnöke, Hámos László és két munkatársa, amely tavaly decemberig 90 kisebbségellenes incidens pontos körülményeit dokumentálja – áll az alapítvány közleményében.

A HHRF vajdasági gyakornoka, Ronyecz Zsuzsanna külön is felhívta a nagykövet figyelmét a decemberi tordai verekedésre, amely jól példázza a rendőrség gyakran tétlen hozzáállását és ellentmondó intézkedéseit.

Michael C. Polt elmondta, a nagykövetség szoros figyelemmel követi a vajdasági kisebbségellenes cselekményeket. Ő maga többször is felhívta a belgrádi kormány figyelmét arra, hogy az Egyesült Államok szerint egyedül a szerb kormány feladata az állampolgárok biztonságának szavatolása, nemzetiségre való tekintet nélkül – adja hírül a New York-i székhelyű emberjogi szervezet.

A nagykövet méltatta a magyar kisebbség vezetőinek békés, konstruktív hozzáállását, amelyet legutóbbi szabadkai útján tapasztalt, és kiemelte, ideje lenne a központi kormányzatnak is felismerni, hogy a többnemzetiségű és komoly gazdasági forrásokkal rendelkező Vajdaság értéket és nem terhet jelent. (hhrf/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS