2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Gyurcsány-levél a Máért tagjaihoz

2005. január 10. 10:41, utolsó frissítés: 11:58

Gyurcsány Ferenc Magyar Állandó Értekezlet (Máért) tagjaihoz január 6-án intézett levelében azt kérte, hogy a javaslatok kidolgozásakor három szempontot vegyenek figyelembe. Egyrészt a magyar államnak összetett, pontosan definiált kötelezettségei vannak állampolgáraival szemben, míg a nemzet egészével szemben viselt felelőssége kevésbé kimunkált.

Másrészt az állampolgárság "aktív viszonyt feltételez az állam és polgára között". Ebben kulcsszerepe van az életvitelszerű itt- tartózkodásnak, az adófizetésnek, a közügyekben való részvételnek, "a jogok és kötelességek árnyalt egyensúlyának", ezért az állampolgárság nélkülözhetetlen feltétele a magyarországi életvitel, a letelepedés.

Harmadik szempontként azt említette a miniszterelnök: a magyar állam legfontosabb célja a határon túli magyarok támogatása abban, hogy többes identitásukat a szülőföldjükön őrizhessék meg, együttműködésben azzal a politikai nemzettel, amelyben kisebbségben élnek. Mindeközben pedig akadálytalan kapcsolatot tarthassanak fenn az anyaországgal. Ha azonban arra az elhatározásra jutnak, hogy Magyarországon akarnak letelepedni, illetve megszerezni a magyar állampolgárságot, akkor az anyaország ehhez biztosítson számukra gyors, méltányos és egyszerű eljárást – mutatott rá a miniszterelnök. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS