2021. december 7. keddAmbrus
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Gumilövedékekkel és könnygázzal oszlatták az isztambuli melegfelvonulást

2017. június 26. 10:24, utolsó frissítés: 10:32

Kis csoportok gyűltek össze az LGBTQ meleg büszkeség napi menetére az Isztambuli Taksim téren a hatósági tiltás ellenére, a helyszínre vezényelt rendőrök többen voltak, mint a tüntetők.


A szervezők korábban közölték, hogy megtartják a rendezvényt, amely vasárnap egybeesett a ramadán muzulmán böjti hónap végét jelző íd al-fitr ünnep első napjával. Konzervatív és szélsőjobboldali csoportok fenyegetései hatására a hatóságok a közrend és a turisták védelmére hivatkozva szombaton betiltották a menetet; sorozatban negyedik alkalommal.

A rendőrség gumilövedékeket és könnygázt is bevetett a feloszlatásra.
A 2014. évi meleg büszkeség napi meneten tízezrek vettek részt, ez volt a legjelentősebb LGBTQ-rendezvény a Közép-Keleten. 2015-ben az LGBTQ szövetség szerint a hatóságok a ramadánnal való egybeeséssel indokolták a betiltást. 2016-ban, amikor az Iszlám Állam terrorszervezetnek, illetve a kurd szakadároknak tulajdonított számos merénylet sújtotta az országot, a hatóságok a biztonságra hivatkoztak. A korábbi években a meleg büszkeség napi menetek incidensek nélkül zajlottak.

Törökországban a homoszexualitást a törvény nem bünteti, de a homofóbia széles körben elterjedt. (mti, cnn)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS