2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Magyar nemzeti vízum március 31-től?

2005. január 07. 11:24, utolsó frissítés: 11:24

A Gyurcsány-kormány nemzeti vízum bevezetésével, az idegenrendészetre és bevándorlásra vonatkozó szabályok átalakításával könnyítené meg a határon túli magyarság helyzetét. Ezt maga a miniszterelnök jelentette be csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Bejelentése szerint a nemzeti vízumot azok kérelmezhetik, akik nyelvük, kultúrájuk, nemzeti identitásuk megőrzése érdekében, oktatási, egészségügyi céllal, a családi kapcsolatok fenntartása érdekében hosszabb időt kívánnak Magyarországon tölteni.

A várhatóan március 31-éig bevezetésre kerülő vízumot öt évre lehetne igényelni, kilencven napot meghaladó magyarországi tartózkodásra és tetszőleges számú határátlépésre jogosítana. A vízumot térítésmentesen vagy rendkívül kedvezményesen lehetne igényelni, de a vízum nem tartalmazna majd munkavállalási jogot.

A miniszterelnök öt pontban foglalta össze a határon túli magyarok helyzetének javítása érdekében szükséges intézkedéseket. Elmondta, hogy a nemzeti vízum mellett a kormány véggviszi az Országgyűlés előtt levő Szülőföld programot, és március 31-éig átalakítja az idegenrendésztre, bevándorlásra vonatkozó szabályokat. (krónika/mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS