2020. október 1. csütörtökMalvin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem kérhetik ezentúl a nők távolabb ültetését a repülőn az ultraortodox férfiak

2017. június 23. 09:37, utolsó frissítés: 09:37

Az ultraortodox férfi utasok kérésére sem szabad ezentúl átültetni más helyre a velük szomszédos ülésre került nőket az El Al izraeli légitársaság járatain - határozott egy izraeli bíróság csütörtökön.

A bíróság azért döntött ebben a kérdésben, mert Renee Rabinowitz, egy nyolcvanhárom éves holokauszttúlélő beperelte az El Alt, miután egy New Yorkból Tel-Avivba tartó járatán 2015-ben egy vallásos férfi utas, aki nem akart nő mellett utazni, a légtársaság utaskísérőjéhez fordult, aki megkérte az idős asszonyt, hogy cserélje el a helyét.

Az El Al a Háárec című újság honlapjának értesülése szerint azzal érvelt a jeruzsálemi törvényszéken, hogy a nemek szerinti átültetés nem tekinthető hátrányos megkülönböztetésnek, mert mindkét nem kérésére megteszik, hasonlóképpen a családok közelebb ültetéséhez vagy a kisgyerekektől távolságot kérő utasok igényeinek lehetőség szerinti kielégítéséhez.

A Háárec emlékeztetett rá, hogy az utóbbi években az El Al járatai számos esetben azért indultak késve, mert az ultraortodox férfiak nem voltak hajlandóak nők mellé ülni, és a stewardesseknek helyeket kellett keresniük számukra vagy a szomszédos helyen ülő nők számára.

A bírói döntés nyomán a vallásos férfiak ezentúl is kérhetik áthelyezésüket egy üresen álló székbe, vagy ők maguk megkérhetik utastársaikat, hogy cseréljenek helyet egymással, de a légitársaság alkalmazottai nem kérhetik helycserére az utasokat.

Az elültetett nő számára 6500 sékeles kártérítést is megállapított a bíróság, és arra kötelezték az El Alt, hogy fél éven belül írásban tájékoztassa ügyfeleit az új szabályokról, és a személyzetet is képezze át az új döntés szellemében.

Az izraeli légitársaság képviselői bejelentették, hogy a vállalat elfogadja az ítéletet, és gondoskodni fog annak betartásáról. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS