2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Palesztin választások: Abbász a fő esélyes

2005. január 06. 13:09, utolsó frissítés: 13:09

A Palesztin Hatóság elnökének tisztjéért hét jelölt száll harcba. Az 1996 óta első, január 9-i palesztin elnökválasztás eredményei várhatóan hétfőre virradó éjjel lesznek ismertek, de a hivatalos végeredményt csak később teszik közzé. A győztes mandátuma négy évre szól.

A választásra jogosult, kereken 1,8 millió palesztin közül mindössze 1,3 millió regisztráltatta magát hivatalosan. Az érvényben lévő rendelkezéseknek megfelelően minden 17 év fölötti palesztin részt vehet Jasszer Arafat utódának megválasztásában.

Abból a célból, hogy meggátolják a többszörös szavazást, a választóknak jobb hüvelykujjukat kell a tintával megjelölni. Mindez 400, a világ minden tájáról érkező megfigyelő szeme előtt történik, s köztük lesz az egykori amerikai elnök, Jimmy Carter is.

Izrael hajlandó megfontolni és támogatni annak lehetőségét, hogy a január 9-i palesztin elnökválasztás legnagyobb esélyesének tartott Mahmúd Abbász Kelet-Jeruzsálemben is kampánytevékenységet folytathasson – közölte egy magas rangú izraeli tisztviselő szerdán. Az izraeli hatóságok a múltban soha nem engedélyezték a PFSZ előző vezetőjének, a novemberben elhunyt Jasszer Arafatnak, hogy betegye lábát Jeruzsálembe. (hvg)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS