2022. szeptember 30. péntekJeromos
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Amerikai jelentés: a magyarországi zsidó közösség aggódik

2005. január 06. 12:07, utolsó frissítés: 13:10

A magyar kormány jelentős erőfeszítéseket tett az antiszemitizmus viszaszorítására azzal, hogy világosan felemelte szavát a jobboldali szélsőségesek kódolt antiszemita beszéde ellen. Maga a miniszterelnök nyilvánosan kijelentette, hogy a magyarok is felelősek a holokausztért – olvasható az antiszemitizmus helyzetéről szerdán közzétett amerikai külügyminisztériumi jelentés Magyarországgal foglalkozó fejezetében.


A dokumentumban ugyanakkor az is olvasható, hogy a zsidó közösség képviselői aggodalmukat fejezték ki az egyes médiákban, a társadalomban és burkoltan a politikai beszédben megnyilvánuló antiszemitizmus miatt.

Nevezetesen a magyar közszolgálati rádió Vasárnapi újság című műsorát bírálták amiatt, hogy antiszemita nézeteket valló vendégeknek adtak megszólalási lehetőséget, az Éjjeli menedék című TV-műsor pedig 2003. októberében David Irving holokauszt-tagadót mutatta be, aki sértő megjegyzéseket tett zsidó személyekről. A műsort ezt követően megszűntették – emlékeztettek.

A jelentés szerint a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM) a Mazsihisz kérésére bezárt egy vidéki kiállítást, amely a nyilaskeresztes mozgalmat mutatta be a II. világháború idején. Civil szervezetek pedig bírósági úton szeretnék érvényteleníteni a Vér és Becsület nevű neonáci csoport hivatalos bejegyzését. A magyarországi fejezet azt is megemlíti, hogy április 5-én több százan vettek részt az első európai zsidóellenes törvényt beiktató miniszterelnök szobrának a felavatási ünnepségén. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS