2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egyiptom: titkos nukleáris kísérletek

2005. január 05. 11:52, utolsó frissítés: 11:52

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) bizonyítékot talált olyan titkos egyiptomi nukleáris kísérletekre, amelyek fegyverprogramban is hasznosíthatók. Diplomaták szerint a kísérletek túlnyomó többségét az 1980-as és 1990-es években hajtották végre, a NAÜ azonban olyan bizonyítékot is vizsgál, amely azt sejteti, hogy ilyen tevékenységet legutóbb egy éve végeztek.

Az egyiptomiak kifejezetten "az urán különböző vegyületeit próbálták meg előállítani" anélkül, hogy ezt bejelentették volna az ENSZ-szervezetnek, jóllehet kötelességük lett volna az atomsorompó-szerződés értelmében – mondta az egyik diplomata.

A NAÜ-forrásokkal jó kapcsolatot ápoló diplomata szerint a bécsi székhelyű szervezet még nem vonta le következtetését a kísérletek méretére és céljára vonatkozóan, de úgy tűnik, a próbálkozások szórványosak voltak kis mennyiségű alapanyaggal, és nem volt különösebb súlypontjuk. Mindez arra utal, hogy a kísérletek nem haladták meg a laboratóriumi méretet, és nem kapcsolódtak közvetlenül atomfegyvergyártáshoz elvezető, kiterjedt program létrehozásához – vélekedett.

Egyiptom a múltban tagadta, hogy atomfegyverprogramot próbálna kidolgozni. A Szovjetunió és Kína az 1960-as és 1970-es években állítólag visszautasította az arab ország atomfegyverekre vonatkozó kérését, Egyiptom pedig lemondott arról, hogy plutóniumgyártó reaktort és újrafeldolgozó üzemet építsen. Kis léptékű nukleáris programja orvosi és kutatási célokat szolgál. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS