2020. szeptember 25. péntekEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Trump Twitteren bírálta a beutazásokat korlátozó rendelete felfüggesztését

2017. június 14. 09:44, utolsó frissítés: 09:44

Donald Trump amerikai elnök bírálta a beutazások korlátozásáról szóló elnöki rendeletével kapcsolatos újabb fellebbviteli bírósági döntést.

Trump elnök Twitter-bejegyzésben fejtette ki kritikáját.

"Ahogyan azt előre megjósoltam, a fellebbviteli bíróság megint a beutazási tilalom ellen foglalt állást országunk történetének ebben a veszélyes időszakában. LB" - fogalmazott a mikroblogban Donald Trump, az LB (eredetiben S. C. = Supreme Court) kifejezéssel az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bíróságra utalva, ahol a kormányzat már június elsején jogorvoslatot kért.
Bejegyzésével az elnök annak a San Franciscó-i szövetségi fellebbviteli bíróságnak a hétfőn hozott döntésére utalt, amelynek bírája, Derrick Watson, érvényben hagyta egy alsóbb fokú hawaii szövetségi bíróság Trump elnök beutazási rendelete végrehajtását felfüggesztő határozatát. A múlt hónapban a richmondi szövetségi fellebbviteli bíróság hagyta érvényben egy marylandi bíró ugyanilyen értelmű döntését.

Elemzők emlékeztetnek arra, hogy mind a San Franciscó-i, mind a richmondi szövetségi fellebbviteli bíróság bírája demokrata párti kinevezett. A szövetségi legfelsőbb bíróság pedig, éppen Neil Gorsuch főbíró ápilisi kinevezésével, ismét konzervatív többségű.

Jeff Sessions igazságügyi miniszter még hétfőn este közleményben szögezte le, hogy Trump elnök beutazást átmenetileg korlátozó rendelete jogszerű és a szövetségi fellebbviteli bíróság döntésének "vérfagyasztó" következményei vannak az Egyesült Államok nemzetbiztonságát óvni hivatott intézkedésekre.

Trump először január végén adott ki elnöki rendeletet az Egyesült Államokba történő beutazások átmeneti korlátozásáról - amíg ki nem dolgozzák a szigorúbb határellenőrzési módszereket és intézkedéseket -, majd miután e rendeletet támadások érték, a Fehér Ház visszavonta és Trump módosított formában új elnöki rendeletet tett közzé. Ennek felfüggesztését hagyta jóvá hétfőn a San Franciscó-i fellebbviteli bíróság. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS