2020. október 1. csütörtökMalvin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Lángokba borult egy toronyház Londonban

2017. június 14. 09:17, utolsó frissítés: 15:11

UPDATE: Szörnyű beszámolókat közölnek a tűzről az angol nyelvű lapok.

Egyik szemtanú szerint egy nő kidobta a kisbabáját a kilencedik vagy tizedik emeletről, miután előzőleg azt kiabálta, hogy ki fogja dobni, és mentsék meg. A gyereket szerencsére elkapták, sértetlenül megúszta a zuhanást.

Az ablakokban mások is segítségért kiabáltak, vagy azt, hogy mentsék a gyerekeiket. Egy anya hat gyermekével indult ki a lángoló épületből, de csak négynek sikerült kijutni.

A legfrissebb információk szerint a tragédiában hatan meghaltak, 74 embert kezelnek kórházban, köztük 20-nak súlyos az állapota.

UPDATE: A tűzben legalább hat ember meghalt, és a halálos áldozatok száma tovább emelkedhet, közölte a londoni rendőrség. (independent)

UPDATE: A londoni tűzoltóság szerint halálos áldozatai vannak a nyugat-londoni Grenfell Tower toronyházban szerdán kitört tűzvésznek. A szerda reggeli tájékoztatás szerint az áldozatok pontos száma egyelőre nem ismert, és az sem, hogy a tüzet mi okozta. (mti)

*

Szinte teljesen kiégett egy 24 emeletes lakóépület szerda reggelre London nyugati részén.

A Grenfell Tower nevű, 1974-ben épült, 120 lakásos toronyházhoz hajnalban riasztották a tűzoltókat, akik negyven járművel és kétszáz fős egységgel vonultak a helyszínre. A tűz azonban rövid idő alatt elborította a magasházat, és kora reggelre szinte teljesen elemésztette az épületet, amelynek a második emelettől felfelé jóformán csak a betonváza maradt meg.

A toronyépület több ponton még reggel is lángolt, de a tűzvészt jelentős részben már sikerült megfékezni. A füstoszlop azonban London egész területéről látható.
A Grenfell Tower a Kensington and Chelsea kerület északnyugati határán emelkedik, nem messze a karneváljairól, kirakodóvásárairól, divatos üzleteiről világhírű Notting Hill negyedtől.

A városrészt kiszolgáló Hammersmith and City, illetve Circle metróvonalak helyi szakaszát a rendőrség lezárta, mivel ezek a vonalak ebben a negyedben a felszínen futnak, sőt egyes szakaszokon magasvasútként működnek, és az égő házból a szél izzó pernyét, törmelékeket hord a pályákra.

Mindkét irányban lezárták a kelet-nyugati irányú A40-es gyorsforgalmi utat is.

Szerda reggelig a rendőrség nem közölt pontos adatokat a sérültek számáról, sem arról, hogy a tűzvésznek vannak-e halálos áldozatai, de az első, nem hivatalos értesülések szerint legalább harmincan megsérültek.

Szemtanúk arról számoltak be, hogy többen az égő épületben rekedtek.

Nick Paget-Brown, a Kensington and Chelsea kerület tanácsának vezetője a Sky News brit hírtelevíziónak szerda reggel azt mondta: a hatóságok jelenleg azt próbálják kideríteni, hogy hányan tartózkodhattak a toronyházban a tűz kitörésének pillanatában.
Sadiq Khan, London polgármestere közölte, hogy folyamatos kapcsolatban áll a sürgősségi szolgálatokkal.

A környéken több befogadóközpontot létesítettek az épület körzetéből kitelepített lakók számára.

A toronyházban a Kensington and Chelsea kerület tanácsának ingatlankezelő vállalata 2015-2016-ban jelentős felújítási munkákat végzett.

Ez az utóbbi évek legsúlyosabb épülettüze a brit fővárosban. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS