2021. április 11. vasárnapLeó, Szaniszló
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A Kreml nem tesz eleget a tüntetők elengedésére vonatkozó amerikai kérésnek

2017. június 13. 17:01, utolsó frissítés: 17:01

A Kreml nem hallgat az amerikai sürgetésre, hogy bocsássák szabadon az Alekszej Navalnij ellenzéki politikus kezdeményezte megmozdulásokon őrizetbe vett "békés tüntetőket", és nem ért egyet a kérdés ilyen módon történő felvetésével sem - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kedden Moszkvában.


"Azoknak, akik békés rendezvényeket tartottak, remek időtöltésben volt részük egy sor oroszországi városban. Azokkal szemben pedig, akik provokáltak és megsértették a törvényt, a törvényeinkkel teljesen összhangban álló intézkedéseket foganatosítottak" - mondta.

A Fehér Ház elítélte a Navalnij-féle korrupcióellenes tüntetések "békés" részvevői elleni orosz hatósági fellépést, és sürgette az őrizetbe vettek elengedését.

Peszkov hangsúlyozta, hogy miközben a demonstrációk egy sor orosz városban békésen, a hatóságokkal egyeztetett helyen és időpontban zajlottak le, addig Moszkvában és máshol "provokációk" történtek. Mint mondta, a rendvédelmi szervek mindent megtettek, amit megkövetelt tőlük a törvény "a jogrend szavatolása érdekében".

A szóvivő szerint a Kreml nem tartja veszélyesnek a törvény előírásainak megfelelő módon megtartott tüntetéseket, a provokációkat viszont igen. Felhívta a figyelmet arra, hogy a moszkvai tüntetés eredeti, engedélyezett helyszínén, a Szaharov sugárúton "abszolút problémamentesen" folytak le az ott megtartott rendezvények.

Navalnij vasárnap éjjel jelentette be, hogy az engedélyezett helyszín helyett hétfőn a moszkvai belvárosba hívja tiltakozni követőit a kormányzati korrupció ellen. Az országos tiltakozási akció során az orosz fővárosban ás máshol a rendőrség - előzetes, nem hivatalos összesítés szerint - több mint 1500 embert őrizetbe vett.

Peszkov kedden kijelentette: Oroszország "negatívan" ítéli meg azt, hogy az amerikai szenátusban kétpárti megállapodás jött létre a Moszkva ellen az ukrajnai beavatkozás miatt bevezetett szankciók szigorításáról. Az amerikai honatyák megállapodása kizárja annak a lehetőségét, hogy Donald Trump elnök az ő jóváhagyásuk nélkül enyhítsen a gazdasági büntetőintézkedéseken. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS