2020. aug. 13. csütörtökIpoly
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Őrizetbe vették a Moszkvába korrupcióellenes tüntetést szervező ellenzéki politikust

2017. június 12. 14:07, utolsó frissítés: 14:07

Őrizetbe vette az orosz rendőrség Alekszej Navalnij ellenzéki politikust hétfőn, röviddel az általa meghirdetett moszkvai korrupcióellenes tüntetés kezdete előtt.

Az eseményről Navalnij felesége a Twitteren számolt be, hozzátéve, hogy a tervezett tiltakozást így is meg fogják tartani.

Navalnij vasárnap éjjel jelentette be váratlanul, hogy a hatóságok által korábban engedélyezett távolabbi helyszínről a Moszkva központjában lévő Tverszkaja utcára viszi át a megmozdulást.

A főváros ügyészsége viszont figyelmeztette, hogy a hatóságokkal nem egyeztetett lépés jogellenes.

Navalnij arra hivatkozva változtatta meg vasárnap késő este a rendezvény helyszínét, hogy a hatóságok a kivitelezőkre nyomást gyakorolva megakadályozták a színpad megépítését és a hangosítás felszerelését. Az önkormányzat egyébként megtiltotta kivetítők és hangosító berendezések használatát.

Az ellenzéki politikus a YouTube-on arra kérte követőit, hogy kora délután békés népünnepélyre gyűljenek össze a Moszkva szívében lévő Tverszakaja utcán. A belvárosban ugyanebben az időpontban több hivatalos rendezvény lesz az Oroszország napja nevű ünnep alkalmából. A tüntetés szervezői korábban egy kevésbé központi helyszínben állapodtak meg.

Navalnij március 26-án, csakúgy mint most, országos korrupcióellenes akció keretében hirdetett megmozdulást a Tverszkajára, amelyen a szervezők szerint 30, a rendőrség szerint 8 ezren vettek részt. A rendőrség több mint ezer embert őrizetbe vett akkor, az ellenzéki aktivista pedig az előre nem egyeztetett tüntetés szervezéséért pénzbírságot, a hatósággal való szembeszegülésért pedig 15 napi elzárást kapott.

A moszkvai rendőrség vasárnap közölte: arra számít, hogy provokációk kísérik az ellenzéki korrupcióellenes tüntetést, és a tömegben álarcos emberek megpróbálnak könnygáztámadást végrehajtani. A rendőrség, amely hétfőn először alkalmaz majd arcfelismerésre alkalmas kamerarendszert, arra figyelmeztetett, hogy a jogsértésekre "keményen" fog reagálni. Felhívta a figyelmet arra, hogy a biztonság szavatolása a szervezők kötelessége is. A moszkvai ügyészség közleményt adott ki, miszerint a tüntetés szervezőinek a hatóságokkal nem egyeztetett lépése a tüntetés helyszínével kapcsolatban jogellenes.

Navalnij és az általa vezetett Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvány hétfőre több mint 200 orosz településre hirdetett meg tiltakozó demonstrációt. A március 26-i megmozdulás 84 városra és falura terjedt ki. A résztvevők azt követelték, hogy a hatóságok vizsgálják ki annak a videónak a valóságtartalmát, amelyet az ellenzéki politikus március elején töltött fel a világhálóra. Ebben Navalnij súlyos, több mint egymilliárd euró értékű korrupcióval vádolta meg Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnököt.

Oroszország napján az 1990-es orosz függetlenségi nyilatkozat elfogadásáról emlékeznek meg. Az évforduló 1992 óta munkaszüneti nap. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS