2020. szeptember 24. csütörtökGellért, Mercédesz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szökőár: több mint 80 ezer áldozat

2004. december 30. 12:26, utolsó frissítés: 12:46

Több mint 80 ezer halálos áldozatot követelt a dél-ázsiai földrengés és szökőár a szerdai - még mindig ideiglenes - veszteségmérleg szerint, segélyszervezeti vezetők mindazonáltal úgy vélik: az áldozatok végső száma valószínűleg a 100 ezret is meghaladja majd. A több mint 80 ezer halottat tartalmazó összesítést az AFP hírügynökség készítette el szerda délután, miután az indonéz hatóságok közölték: a legfrissebb veszteséglistájuk szerint 45 268 ember vesztette életét a szökőárban Szumátra szigetének északi részén.

Az indonéz veszteséglista azonban ezzel valószínűleg még nem teljes, mert a hatóságok attól tartanak, hogy a sziget nyugati részén további tízezer halálos áldozatot szedhetett a természeti csapás. Mivel több tízezer eltűnt személy sorsáról továbbra sem tudni semmit, a Dél- és Délkelet-Ázsia, illetve Kelet-Afrika tizenegy országában súlyos pusztítást okozott vasárnapi szökőár végső veszteségmérlege is magasabbra szökhet.

Peter Ress, a Vöröskereszt és Vörös Félhold Társaságok Nemzetközi Szövetségének műveleti igazgatója kijelentette: nem lepné meg, ha 100 ezer fölé emelkedne a halottak száma, amikor kezdenek majd teljes képet kapni a történtekről, főleg az Indiához tartozó Andamán- és Nikobár-szigeteken történtekről.

A katasztrófában jelentések szerint több mint 500 ezer ember sérült meg; az eltűntek pontos számát pedig a vöröskereszt még nem tudta felmérni. A természeti csapás több mint 1500 thaiföldi halálos áldozatának mintegy fele lehetett külföldi turista a helyi hatóságok szerint, Srí Lankán közel 70 külföldi halt meg a még mindig csak ideiglenes adatok szerint - közölték hivatalos források szerdán.

A katasztrófa sújtotta térségben az európai országok állampolgárai közül eddig többek között 20 francia, 18 brit, 13 olasz, 13 norvég, 6 svéd, 5 osztrák, 4 lengyel haláláról számoltak be, s összesen több ezer személyről nincs hír - köztük például kétezer skandinávról, vagy szerdai római bejelentés szerint mintegy hatszáz olaszról.

A mentőalakulatok szerdán Indonéziától Indiáig feszített ütemben próbálták eltemetni az áldozatokat, megelőzendő a járványok kitörését. Szumátrán teherautókon ezernél is több azonosítatlan holttestet szállítottak közös sírba.
Az India déli részén fekvő Tamil Nadu államban megkezdték 65 ezer túlélő beoltását különböző betegségek, köztük kolera és fertőző májgyulladás ellen. A katasztrófa sújtotta térségekbe továbbra is érkeznek a nemzetközi segélyek. George Bush amerikai elnök pedig bejelentette a tengerrengés és az azt követő szökőár károsultjai segélyezésének összehangolását célzó nemzetközi szövetség megalakítását.

A Munich Re viszontbiztosító szerint a vasárnapi dél-ázsiai szökőár okozta gazdasági károk 10 milliárd euróra becsülhetők eddig. A müncheni viszontbiztosítónál, a világ legnagyobb ilyen intézményénél szerdán úgy vélték: a biztosítóknak viszonylag kevés kiadást okoz ez a kár, mivelhogy a katasztrófa jórészt fejletlen, biztosítással nem rendelkező területeket ért, másrészt a földrengéskárokat a biztosítók amúgy sem vállalják az érintett dél-ázsiai országok többségében. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS