2020. szeptember 25. péntekEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tusk: az EU és Trump nincs azonos véleményen Oroszországgal kapcsolatban

2017. május 25. 14:59, utolsó frissítés: 14:59

Nincs azonos véleményen az Európai Unió és az amerikai elnök Oroszországot illetően, az ukrajnai konfliktus ügyében azonban úgy tűnik, hogy hasonló a felek álláspontja - jelentette ki csütörtökön Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, miután megbeszélést folytatott Donald Trumppal.

Rövid nyilatkozatában Tusk arról számolt be, hogy a délelőtti brüsszeli találkozón kül- és biztonságpolitikai, valamint klímavédelmi és kereskedelmi kérdésekről egyeztettek Trumppal.

Mint közölte, számos témában egyetértettek, főként a terrorizmus elleni harc terén, de más kérdések nyitva maradtak, például a klíma- és a kereskedelempolitika.

"Nem állítható teljesen bizonyosan, hogy - Trump elnök és én - azonos állásponton lennénk Oroszországot illetően, habár az ukrajnai konfliktus ügyében úgy tűnik, hasonló a véleményünk" - fogalmazott Tusk.

Elmondta, az volt a legfontosabb üzenete Trump számára, hogy Európa és az Egyesült Államok együttműködése és barátsága olyan nyugati alapértékeken alapul, mint a szabadság, az emberi jogok és az emberi méltóság tisztelete.

"Napjaink legfőbb kihívása, hogy ezen értékek, és ne csak az érdekek alapján konszolidáljuk a szabad világ egészét. Az első helyen az értékek és az elvek állnak, ezt kellene mondania Európának és Amerikának" - fogalmazott az Európai Tanács elnöke.

Tusk még szerda este azt írta a Twitteren: arról szeretné meggyőzni az amerikai elnököt, hogy "az euroatlantizmus a szabad világ együttműködését jelenti annak érdekében, hogy megakadályozzák a nyugati világrend összeomlását".

Bennfentes források szerint Donald Trump annak az aggodalmának adott hangot a tanácskozáson, hogy az Egyesült Királyság uniós kilépése miatt amerikai munkahelyek kerülnek veszélybe.

A találkozón Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság és Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke, illetve Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője is részt vett, amerikai részről pedig Rex Tillerson külügy-, James Mattis védelmi miniszter és Herbert McMaster nemzetbiztonsági főtanácsadó.

Csütörtök reggelre a Greenpeace környezetvédelmi szervezet aktivistái a brüsszeli amerikai nagykövetség ablakai elé egy daruról kifeszítettek egy sárga molinót azzal a felirattal, hogy "Ellenállás".

Trump az uniós vezetőkkel folytatott megbeszélés után Emmanuel Macron frissen megválasztott francia államfővel ebédel, akivel várhatóan biztonság- és védelempolitikai kérdésekről tárgyal. Ezt követően pedig részt vesz a NATO-tagországok állam- és kormányfőinek találkozóján. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS