2020. szeptember 24. csütörtökGellért, Mercédesz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szökőár: közel hetvenezer áldozat, akár százezer is lehet

2004. december 29. 12:21, utolsó frissítés: 12:21

Hetvenezerhez közelít az ázsiai földrengés és szökőár áldozatainak száma. Szerda reggelre már több mint 68 ezer halottat számoltak össze a térségben. A legsúlyosabb pusztítást Indonéziában végezte a szökőár: itt 32 838 az eddig ismertté vált halálesetek száma, de Yusuf Kalla alelnök szerint akár 40 ezer áldozata is lehet a természeti csapásnak.

A helyi hatóságok attól tartanak, hogy Aceh tartomány fővárosa, Banda Aceh 300 ezer fős lakosságának 5%-a életét vesztette; a sebesültek számát 500 ezerre, a lerombolt házakét százezerre teszik a tartományban. Srí Lankán közel 22 ezerre emelkedett, Indiában pedig mintegy 12,5 ezerre tehető a szökőár halálos áldozatainak száma.

A jakartai kormány attól tart, hogy legalább egy év kell a Szumátra sziget északi felén lévő területen keletkezett károk sürgős felszámolásához, a valódi újjáépítés pedig akár 2009 végéig is elhúzódhat.

Kofi Annan ENSZ-főtitkár a CNN amerikai hírtelevíziónak nyilatkozva úgy vélekedett, hogy a halottak számának ilyen ütemű emelkedésével akár 100 ezerre is emelkedhet a halálos áldozatok száma. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS