2020. szeptember 24. csütörtökGellért, Mercédesz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szumátrai szökőár: 57 ezer halott, egymillió hajléktalan

2004. december 28. 15:26, utolsó frissítés: 15:26

Délkelet-Ázsiában a szökőár összes halálos áldozatainak száma a hivatalos adatok szerint már megközelíti a 30 ezret. Az adat óránként emelkedik, a Reuters hírügynökség azt írta, hogy a hatóságok már 57 ezer halottról beszélnek. A térségben még mindig több tízezer embert tekintenek eltűntnek.

Harmincegy heves utórengést rögzített az indiai meteorológiai intézet a vasárnapi pusztító erejű földrengés után. Az utórengések nagysága a Richter-skála szerint legalább 5-ös fokozatú volt, de már nem idéztek elő katasztrofális szökőárhullámokat. A szumátrai rengés, amely a vasárnapi tengeráradatot előidézte, a Richter-skálán 9-es nagyságú volt, és befolyásolta a Föld mozgását is.

Több száz külföldi turista is meghalt, egymillió ember vált hajléktalanná, tízezrek eltűntek. Thaiföldön feltehetően több mint 700 külföldi turista halt meg a hétvégén - jelentette be a belügyminiszter. 200 thaiföldi turista, a többi áldozat külföldről érkező látogató volt. Sajnálatosan ez a szám még növekedhet – szól a hivatalos közlemény.

A természeti csapásnak áldozatai vannak Afrika keleti partjainál is: Szomáliában több százan haltak meg, sok települést elsöpört a rendkívül erős földrengés nyomán kialakult szökőár. Továbbá tömeges éhhalál fenyegeti az epicentrumhoz legközelebb eső északnyugat-szumátrai terület lakosait – írták neten közzétett segélykérő üzenetükben kedden a térség katonai és rendőri vezetői. (euro.hu/mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS