2020. október 21. szerdaOrsolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Észak-Korea újabb aggasztó rakétatesztet hajtott végre

2017. május 14. 11:09, utolsó frissítés: 11:09

Észak-Korea újabb aggasztó rakétatesztet hajtott végre vasárnap. A rakétateszt után szakértők azt mondják, jelentősen megnőtt a rakéta hatótávolsága, vagyis február óta történtek előrelépések az észak-koreai rakétaprogramban.

Az amerikai fegyveres erők csendes-óceáni parancsnoksága szerint Észak-Korea nem interkontinentális ballisztikus rakétát próbált ki vasárnap. A rakéta típusát még nem ismerik, de a repülési jellemzők nem egyeznek meg egy interkontinentális ballisztikus rakétáéval - közölte egy szóvivő.

Japánban pontosították a repülési adatokat. A kabinet főtitkára azt mondta, hogy a rakéta 800 kilométert repült, de nem Japán irányában, és nem az ország kizárólagos gazdasági övezetében zuhant a tengerbe. Nem jelentett veszélyt a légi és tengeri közlekedésre - mondta Szuga Josihide. Abe Sindzó kormányfő ugyanakkor "teljességgel elfogadhatatlannak" minősítette az ENSZ által is tiltott indítást. Inada Tomomi japán védelmi miniszter úgy tudja, hogy a szöuli idő szerint 5 óra 27 perckor kilőtt rakéta több mint 2 000 kilométer magasba emelkedett, és egy új típus lehet.

Szöulban "veszélyes provokációnak" nevezték a kísérletet, amelyet alig pár nappal Mun Dzse In elnök beiktatása után hajtottak végre. A jelenlegi rakéta magasabban és távolabbra repült, mint az a közepes hatótávolságú társa, amelyet Phenjan februárban sikeresen tesztelt ugyancsak az északnyugati Kuszongban. A nemzetközi közösség attól tart, hogy Észak-Korea atomtöltettel felfegyverzett interkontinentális ballisztikus rakéta kifejlesztésén dolgozik, amellyel elérhetné az Egyesült Államokat. Donald Trump amerikai elnök megígérte: nem hagyja, hogy ez megtörténjen.

Szakértők szerint a vasárnapi rakétateszt jelentősen megnövekedett hatótávolságra utal, ami azt jelenti, hogy február óta történtek előrelépések az észak-koreai rakétaprogramban. A 2 000 kilométeres magasság arra utal, hogy a rakétát magas röppályára állították. Erre hívta fel a figyelmet David Wright amerikai biztonsági szakértő is, aki szerint hagyományos röppályán a rakéta hatótávolsága elérhette volna a 4 500 kilométert. Kim Dong Jub dél-koreai szakértő ennél is nagyobb fenyegetésről beszélt: szerinte akár 6 ezer kilométert is utazhatna a rakéta hagyományos röppályán, ami azt jelenti, hogy Észak-Korea elérhetné vele Hawaiit. Mindezek nem jelentik azt, hogy interkontinentális ballisztikus rakétáról lenne szó, hiszen annak hatósugara több mint 6 ezer kilométer.

Jonathan McDowell, a Harvard Smithsonian Center for Astrophysics kutatóintézet munkatársa úgy véli, Phenjan egy új, nagy hatótávolságú rakétát tesztelhetett. "Határozottan aggasztó" - tette hozzá.

Eközben Trump az eddigieknél szigorúbb szankciókat helyezett kilátásba Észak-Koreával szemben. Az amerikai pénzügyminisztérium jelezte: minden rendelkezésre álló eszközét megvizsgálja, hogy teljesen elvágják Phenjant a nemzetközi pénzügyi forrásoktól.

A Fehér Ház kiemelte: Trump "nem tudja elképzelni, hogy Moszkva kedvére lenne" a rakétateszt, miután a fegyver közelebb landolt Oroszországhoz, mint Japánhoz. A teszt után felbolydultak a térségbeli országok, és több irányú, magas szintű telefonbeszélgetésekre került sor többek között a japán és a dél-koreai külügyminiszter, illetve a japán és az amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó között. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS